Hlavní obsah

Český Krumlov zažívá nápor turistů, čeká se na čtyřsettisícího návštěvníka

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rožmberkové byli zvyklí na světaslávu, proto také budovali svá nákladná sídla Český Krumlov byl klenotem jejich dominia. Velkolepá hradozámecká stavba spolu s městskou památkovou rezervací praská pod náporem turistů. Středeční odpoledne tu bude zvlášť slavnostní, čekají 400 000. návštěvníka.

Foto: Vratislav Konečný

Český Krumlov je právem památkou UNESCO

Článek

„Památky ve správě Národního památkového ústavu navštívilo letos od ledna již více než 5 miliónů platících návštěvníků. Výrazný podíl na tom mají jihočeské zámky Hluboká, a především Český Krumlov. Jeho prohlídkové trasy se v letošním roce těšily výjimečnému zájmu domácích i zahraničních návštěvníků. Díku tomuto trendu očekává správa zámku ve středu 16. prosince v odpoledních hodinách příchod návštěvníka s rekordním pořadovým číslem 400 000," informovala mluvčí NPÚ Mgr. Jana Tichá.

Chlouba Rožmberků

Hlavní dominantou památky UNESCO je rozsáhlý hradní areál, po Pražském hradu druhý největší u nás. Nejstarší částí je Hrádek s věží z 2. poloviny 13. století. V 70. letech 16. století bylo vystavěno renesanční Purkrabství, zámecké divadlo, jedno z nejhezčích a nejvzácnějších v Evropě, vzniklo v roce1682.

Unikátní Plášťový most spojuje Purkrabství se zámkem. V zahradě stojí letní divadlo, s otočným hledištěm, předmět neustálých dohadů, zda se patří či nikoli.

Nejznámějším majitelem  vítkovského panství  Českého Krumlova byl milovník umění, žen a diplomat a politik Petr Vok z Rožmberka. Sídlo prodal roku 1602 císaři Rudolfu II. Habsburskému. Ten zde internoval svého levobočka šíleného dona Julia d´Austria, pomatenec brutálně zavraždil dceru místního lazebníka Markétu Pichlerovou.

Krumlov přešel jako dar za prokázané služby Ferdinandovi II. na Jana Oldřicha z Eggenbergu. Nejvýznamějším Eggenbergem byl Jan Kristián,  který byl životním stylem podoben Vokovi. Pořádal opulentní hostiny, velkolepé hony a bály, divadlo vzniklo za jeho vlády.

Eggenbergové vymřeli, panství přešlo na Schwarzenbergy, Josef Adam nechal vymalovat Josefem Ledererem překrásné a unikátní nástěnné malby v maškarním sále. Schwarzenbergům patřil Český Krumlov do roku 1947.

Unikátní je podhradí Latrán a dva nově otevřené kláštery. Město bývá cílem vodáků.

Filmaři si tu libují

Točilo se tu mnoho filmů, včetně zahraniční produkce. Město se mihlo v Pyšné princezně jako Země krále Miroslava z roku 1952.

Následovaly Jen ho nechte, ať se bojí!, Hop a je tu lidoop, Lotrando a Zubejda, sekvence z Dobrodružství kriminalistiky, Z pekla štěstí, Tři životy, Hostel, Iluzionista...

Reklama

Výběr článků

Načítám