Hlavní obsah

Český Krumlov zažívá nápor turistů, čeká se na čtyřsettisícího návštěvníka

Novinky, Vratislav Konečný
Aktualizováno

Rožmberkové byli zvyklí na světaslávu, proto také budovali svá nákladná sídla Český Krumlov byl klenotem jejich dominia. Velkolepá hradozámecká stavba spolu s městskou památkovou rezervací praská pod náporem turistů. Středeční odpoledne tu bude zvlášť slavnostní, čekají 400 000. návštěvníka.

Foto: Vratislav Konečný

Český Krumlov je právem památkou UNESCO

Článek

„Památky ve správě Národního památkového ústavu navštívilo letos od ledna již více než 5 miliónů platících návštěvníků. Výrazný podíl na tom mají jihočeské zámky Hluboká, a především Český Krumlov. Jeho prohlídkové trasy se v letošním roce těšily výjimečnému zájmu domácích i zahraničních návštěvníků. Díku tomuto trendu očekává správa zámku ve středu 16. prosince v odpoledních hodinách příchod návštěvníka s rekordním pořadovým číslem 400 000," informovala mluvčí NPÚ Mgr. Jana Tichá.

Chlouba Rožmberků

Hlavní dominantou památky UNESCO je rozsáhlý hradní areál, po Pražském hradu druhý největší u nás. Nejstarší částí je Hrádek s věží z 2. poloviny 13. století. V 70. letech 16. století bylo vystavěno renesanční Purkrabství, zámecké divadlo, jedno z nejhezčích a nejvzácnějších v Evropě, vzniklo v roce1682.

Unikátní Plášťový most spojuje Purkrabství se zámkem. V zahradě stojí letní divadlo, s otočným hledištěm, předmět neustálých dohadů, zda se patří či nikoli.

Nejznámějším majitelem  vítkovského panství  Českého Krumlova byl milovník umění, žen a diplomat a politik Petr Vok z Rožmberka. Sídlo prodal roku 1602 císaři Rudolfu II. Habsburskému. Ten zde internoval svého levobočka šíleného dona Julia d´Austria, pomatenec brutálně zavraždil dceru místního lazebníka Markétu Pichlerovou.

Krumlov přešel jako dar za prokázané služby Ferdinandovi II. na Jana Oldřicha z Eggenbergu. Nejvýznamějším Eggenbergem byl Jan Kristián,  který byl životním stylem podoben Vokovi. Pořádal opulentní hostiny, velkolepé hony a bály, divadlo vzniklo za jeho vlády.

Eggenbergové vymřeli, panství přešlo na Schwarzenbergy, Josef Adam nechal vymalovat Josefem Ledererem překrásné a unikátní nástěnné malby v maškarním sále. Schwarzenbergům patřil Český Krumlov do roku 1947.

Unikátní je podhradí Latrán a dva nově otevřené kláštery. Město bývá cílem vodáků.

Filmaři si tu libují

Točilo se tu mnoho filmů, včetně zahraniční produkce. Město se mihlo v Pyšné princezně jako Země krále Miroslava z roku 1952.

Následovaly Jen ho nechte, ať se bojí!, Hop a je tu lidoop, Lotrando a Zubejda, sekvence z Dobrodružství kriminalistiky, Z pekla štěstí, Tři životy, Hostel, Iluzionista...

Reklama

Výběr článků

Načítám