Hlavní obsah

Český Krteček dobyl drážďanský adventní trh 

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Časy se mění, tradice netradice, na drážďanském adventním trhu má vedle dřevěných krušnohorských výrobků, kominíčků ze sušených švestek, vánoční hvězdy, kterou vymysleli moravští bratři a vynikající štoly, místo i český Krteček vulgo Kleine Maulwurf. Striezelmarkt začne 29. listopadu.

Foto: Info Drážďany

Krteček neboli Kleine Maulwurf

Článek

Krtek, kam se podíváš

Krteček se zvolna prokrtkovává do celého světa. I do Číny dorazil, ale na pandu nemá. Postavička, která nás provází již neuvěřitelných 60 let, první film o krtkovi vznikl díky výtvarníkovi Zdeňku Milerovi už v roce 1957, je miláčkem všech generací.

Původně kreslená postavička se postupně stala hračkou trojrozměrnou, spolu s dalšími kreslenými kamarády vydávajícími zvuky, aniž mluví, se objevila na všem možném. Hrnky, trika, puzzle…

...a jeho kamarádi

Na Krtečka narazíte i na nejstarším německém vánočním trhu v Drážďanech. Mezi stovkami stánků má svůj, a jak píší Sasové, na střeše vás uvítá černobílá postava v nadživotní velikosti.

Vzhledem k tomu, jak je zvířátko v reálu malé, je nadživotní téměř vše. Tedy asi nadlidsky nadživotní, jeden opravdu obří, druhý menší se saněmi a kupou dárků. Kromě ústředního hrdiny jsou tu všichni jeho kamarádi, s myškou v čele.

Co se kupuje na trhu

Tradiční dárky z Strizelmarktu: Štola - cena se pohybuje kolem 14-20 eur, pravá drážďanská štola přijde na trhu na zhruba 17 euro za kilo. Její cena je letos vyšší, to proto, že v tomto roce stoupla cena mandlí. Pulsnický perník - »dlažební kostky« v čtvrtkilovém sáčku - 4,50 euro. Plavenská krajka - 11 euro. Jde o klasický regionální výrobek z Plavna, německy Plauen, co potěší oči i osamělé duše.

Krušnohorské stojánky na františky - 30 euro. Klasičtí dřevění panáčci, klasika z Krušnohoří. Panáček tzv. Räuchermänner, do kterého se vloží zapálený františek a on pak třeba bání dýmku. Známé jsou i louskáčky na ořechy nebo světla v podobě pyramid. Kominík ze sušených švestek Pflaumntofl, oblíbený dárek, něco jako naše srdce z perníku - 3,80 eur.

Vánoční ozdoby ze sklářství v durynské Lausche - 5 až 25 eur. Krušnohorská vánoční pyramida - 176 euro, celkem drahá záležitost, ale dá se pořídit i malá, mnohem lacinější. 

Ochranovská hvězda. Nebo Moravská? Německy se jí říká Herrnhuter Stern, anglicky je pojmenována podle moravských bratří Jednoty bratrské "Moravian Star", kteří v pobělohorském období našli v protestanském Sasku exil.      

Ceny jsou orientační, vybere si tu každý, k tomu samozřejmě svařák a punč, každoročně v nových hrnečcích, které si můžete zakoupit.

Reklama

Výběr článků

Načítám