Hlavní obsah

Český červený kříž na Teplicku a Ústecku pomáhal v době pandemie

Novinky, Jiří Herlitze

Humanitární jednotka Oblastního spolku Českého červeného kříže coby složka k naplňování úkolů ČČK Teplice se skládá převážně ze členů místní skupiny Českého červeného kříže Novosedlice, Dubí a Proboštov.

Foto: Jiří Herlitze

Team HJ ČČK Teplice a zdravotnický personál z triážního stanu.

Článek

K prvnímu nasazení jednotky došlo 10. března od 19 do 21 hodin. Od kolegů z OS ČČK Praha 1 její členové převzali u sjezdu D8 - Mělník box, který odvezli na hraniční přechod Petrovice D8 směr Praha. Box obsahoval základní hygienické potřeby, drobné občerstvení apod. Tento box byl umístěn pro případ, že se při kontrole u cizince na hraničním přechodu zjistí příznaky koronaviru.

15. března členové humanitární jednotky začali šít a vybírat roušky. Dohromady vybrali a ušili celkem 8 000 roušek, které nechali vyprat v prádelně Masarykovy nemocnice Ústí nad Labem. Dále je distribuovali do míst, kde bylo potřeba (Senior centrum Pohoda, Nemocnice dlouhodobé péče Ryjice…) a na rouškovníky pro občany Novosedlic, Dubí a Proboštova. Velké poděkování patří všem, kteří darovali roušky i OS ČČK Praha 1 (1 000 sterilizovaných ručně šitých roušek). Pomohli i sousedé z OS ČČK Litoměřice, kteří distribuovali kolem 700 roušek.

18. března začala jednotka zajišťovat v Novosedlicích a Proboštově dovoz nákupů, či vyzvednutí léků a rozvoz obědů seniorům a lidem z ohrožených skupin. Tuto službu pak realizovala od následujícího dne i v Dubí. Aktivita trvala až do posledního dubnového dne – za celou dobu provozu bylo rozvezeno 570 obědů a nákupů a odslouženo 720 hodin.

19. března začali členové jednotky vypomáhat u tirážního stanu u Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, kde vypomáhali zdravotnickému personálu. Ve dnech 11. a 12. dubna přijeli pomoci členové humanitárních jednotek z Prachatic a Českého Krumlova. Tato činnost byla ukončena 1. května – dohromady ji představovalo 3 000 odsloužených hodin.

7. dubna jednotka osadila v Proboštově první rouškovník. Následující den rovněž rouškovníky v Novosedlicích a Dubí. Roušky si zde mohli odebrat občané zdarma. Roušky byly ušity lidmi z okolí, vyprané v prádelně Masarykovy nemocnice Ústí nad Labem a zabaleny členy jednotky a dobrovolníky. Poslední roušky na rouškovníky byly zavěšeny 5. května – dohromady bylo na rouškovníky dáno 3 000 roušek. Na balíčky, ve kterých roušky byly uloženy, bylo použito 30 kilometrů provázku.

15. dubna jednotka pořádala první koncert pro seniory #POD OKNY, inspirovala se oblastním spolkem Českého červeného kříže Praha 1, který s touto činností začal již dřív. Seniorům na Teplicku zpíval Libor Schlenz. Zvuk zajišťoval Radek Svoboda z RiderSound.

První koncert proběhl v Novosedlicích – Nová 503, poté členové jednotky zpívali v Seniorcentru Pohoda v Dubí, v Domově seniorů Bystřany a v objektech v Teplicích, kde žijí převážně senioři – Lipová ulice, Prosetice a Nová Ves. Nakonec se zpívalo i v domově se zvláštním režimem OS ČČK Teplice. V průběhu se k jednotce přidala i taneční skupina Bolly Ladies.

Tým čítal 50 členů a dobrovolníků, odpracoval dohromady 4 010 hodin bez nároku na honorář a najezdil 15 000 kilometrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám