Hlavní obsah

Český běh žen v Ostravě překonal účastnický rekord. Přišlo přes tisíc běžkyň

Novinky, Josef Zajíc

Za krásného, slunného počasí v sobotu 31. května uspořádal AK SSK Vítkovice již 2. ročník Českého běhu žen v Ostravě u obchodního a zábavního centra FORUM Nová Karolina. Závod byl součástí projektu OSTRAVA !!! Evropské město sportu 2014.

Foto: Josef Zajíc

Český běh žen v Ostravě 31.5.2014. Startuje Oldřich Zvolánek, ředitel závodu.

Článek

Nejprve ředitel závodu Oldřich Zvolánek odstartoval závodnice s "hůlkami" v kategorii Nordic Walking v chůzi a běhu na 2500 m. Zde startovali také rodiče s dětmi, které buď šly pospolu, nebo byly neseny v batohu. Jako první vítězka celé velmi zdařilé akce došla do cíle polská reprezentantka Katarzyna Morondel. Trať absolvovala za 18:53 minut.

V dalším běžeckém sledu startovaly děti, ženy s kočárky na 300 m vložený běh. Zde byla výjimka. V druhém rozběhu běželi i chlapci, maminky se svými syny. Tato kategorie byla okamžitě vyhodnocena pěknými i sladkými cenami.

V 11 hodin a deset minut pozval trenér atletického klubu SSK Vítkovice a známý komentátor závodů Gustav Šulc ke startu závodnice na 2500 m běhu. Na trať se vydalo 275 závodnic všech kategorií. Závod měl poměrně rychlý průběh a za 10:58 cílem proběhla jako první Kateřina Mynářová.

Okolo dvanácté hodiny se začaly ženy chystat na start závodu na jeden velký pětikilometrový okruh centrem Ostravy vedoucí okolo řeky Ostravice, Černé louky, přes Masarykovo náměstí, okolo hotelu Imperial zpět na Karolinu.

Manželé, babičky, maminky a další členové rodinných týmů netrpělivě čekali na doběh prvních závodnic. Do cíle přiběhla jako první Karolína Váchová v čase 20:34, před Lenkou Ondrašíkovou - 21:20 a třetí Manal Batihovou - 21:23. Všechny závodnice reprezentovaly AK SSK Vítkovice (Gusta team). Diváci, kterých se sešlo něco přes dva tisíce, tleskali všem dobíhajícím. Aplaus si odnesla i poslední žena, která doběhla za necelých 46 minut. 

Ve 12 hodin a třicet minut Oldřich Zvolánek výstřelem se startovní pistole pustil na hlavní trať 10 000 m další skupinu žen, které se tentokrát vydaly na trať nejtěžší a nejdelší. Běžely dva pětikilometrové okruhy.

Po prvních pěti kilometrech se v okolí obchodního a zábavního centra FORUM Nová Karolina objevila trojice závodnic v čele s Ivanou Zbořilovou těsně sledovanou Janou Kunčickou a Lucií Gruchalovou. Ve stejném složení tato trojice doběhla do cíle ve velmi těsných sekundových rozdílech. Nejvíce sil v závěru měla Jana Kunčická (AK Šnek), která 10 km zaběhla za 41:03 těsně před Lucii Gruchalovou (Ostrava) - 41:07 a Ivanou Zbořilovou (BK SAK Karviná), která doběhla třetí - 41:09.

Po ukončení závodu pořadatelé vyhlásili výsledky všech tratí a kategorií. Květiny a krásné ceny předávaly tři ženy: atletka Taťána Netoličková- Kocembová, atletka Alena Peterková a herečka, zpěvačka a moderátorka Iva Pazderková.

Závody se podařily. Jednotlivých závodů se zúčastnily převážně ženy, které se sportu intenzivně nevěnují. Přišly si prostě zaběhat. Maminky a babičky se nechaly vyprovokovat svými dcerami a vnučkami a nakonec jim ukázaly " zač je toho loket!"

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám