Hlavní obsah

Českou premiéru nizozemského bestselleru Večeře uvidí diváci v Ostravě

Novinky, Robert Rohál

Českou premiéru hry Večeře, která vznikla podle stejnojmenného bestselleru nizozemského dramatika Hermana Kocha, uvede ve čtvrtek 13. listopadu činohra Národního divadla moravskoslezského. O ostravské inscenaci jsme hovořili s jejím režisérem Petrem Gáborem.

Foto: Robert Rohál

Režisér Peter Gábor s herečkou Pavlínou Kafkovou, jednou z protagonistek nové inscenace Večeře.

Článek

Co vás zaujalo na literární předloze a čím vším může Večeře zaujmout divadelní publikum?

Hra je o tom, jak dokáže zločin poznamenat a natrvalo změnit život dvou rodin. Smutné je, že za zločinem stojí nezletilé děti. Postoje rodičů k jejich nelidskému činu jsou hlavním tématem. Konzumace opulentní večeře v luxusní restauraci se komplikuje vyhrocenými postoji rodičů. Do jejich komunikace vstupují zakořeněné frustrace, závist a také strach o budoucnost jejich dětí. Příběh je plný napětí, nečekaných zvratů, ale i obrovského smutku a beznaděje v této extrémní situaci. Hereckým představitelům nabízí text skvělý prostor pro ztvárnění komplikovaných a osobitých charakterů.

Čím jste si prošel vy i všichni zúčastnění během přípravy a vůbec celého nastudování inscenace?

Diskutovali jsme spolu s psychologem na téma rodiče a děti, bavili se o fungování rodiny, způsobech výchovy a probírali chování dětí, které vybočuje z normy, nebo projevy ochranitelské výchovy, nevšímavost a nezájem rodičů vůči dětem. Stejně tak jsme se nechali odborníky poučit o zásadách správného stolování a obsluhování v luxusních hotelích i rituálech při ochutnávce vín.

Máte přehled o tom, kolikrát a kde všude byla v zahraničí Večeře inscenována? Viděl jste něco z toho?

Známý hollywoodský režisér a scenárista Menno Meyjes natočil filmovou verzi. Snímek, který mě premiéru loni, jsem neviděl, a nemám ani přehled o inscenacích hry ve světě. My uvádíme Večeři v české premiéře.

Je pravda, že na českou premiéru dorazí do Ostravy i samotný autor divadelní adaptace Kees Prins? Těšíte se, jste zvědavý na jeho reakce?

Určitě se těším na jeho reakce a rozhovor po představení. Samotného autora knižního bestselleru bude na české premiéře v Ostravě zastupovat jeho agent.

Režírujete v Česku, na Slovensku a dokonce i v Paříži. Hra Večeře je mimochodem vaší dvacátou inscenací pro Národní divadlo moravskoslezské. Bude to ta pomyslná třešnička na dvacetipatrovém dortíku?

To jsem ani netušil... Určitě bude v hledišti i mnoho diváků-rodičů, a tak si budu upřímně přát, aby nic podobného, co se odehrává na jevišti, nemuseli řešit ve svém soukromí. Je nutné  si uvědomit důležitost pozornosti, kterou naše děti potřebují, stejně jako lásky, s níž bychom neměli na dětech nikdy šetřit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám