Hlavní obsah

Českokrumlovské kláštery nabízejí (nejen) masopustní veselí

Novinky, Vratislav Konečný

Český Krumlov je znám především hradozámkem, druhým největším objektem toho druhu v České republice. Hrad založili ve 13. století Vítkovci, nejvíce ho proslavili Rožmberkové, jichž bylo město rodovým sídlem. Kvůli dluhům musel Petr Vok hrad prodat Eggenbergům, poté tu zakotvili Schwarzenbergové.

Foto: Kláštery

Pozvánka na klášterní veselení

Článek

Historické centrum táhne

Město zapsané na seznamu UNESCO má pro návštěvníky daleko více nabídek, například Egon Schiele Art Centrum sídlící v areálu bývalého pivovaru. Další jsou obnovené budovy klášterů v podhradí, kde je krom stálých expozicí i množství různých kulturních akcí.

Klášter minoritů a klarisek založila v roce 1350 Kateřina, vdova po Petru I. z Rožmberka. V následujících stoletích kláštery prošly mnoha proměnami. Poslední velká rekonstrukce, která doslova v hodině dvanácté zachránila celý cenný komplex pro veřejnost, proběhla v letech 2014 až 2015.

Klášter ve znamení masopustu

„Od začátku února do konce března můžete s celou rodinou bádat po stopách klášterních záhad. V únoru a březnu můžete také navštívit některou z našich řemeslných dílen a v rámci speciálních workshopů si společně vyrobit plstěnou panenku, cínový odlitek nebo rodinný srdíčkový náhrdelník z vinutých perel. Jako odměnu za vysvědčení jsme pro malé nebojsy na pololetní prázdniny přichystali stezku strašidelnými Kláštery. Velcí ale i malí mohou na sv. Valentýna navštívit večer plný hudby a výtvarné krásy pořádaný učiteli Základní umělecké školy Český Krumlov. Milovníky hradů a jejich historie potěší veřejné přednášky Libora Kodýdka Můj dům, můj hrad – Mirkovice u Českého Krumlova a Milana Sýkory Hrady doby lucemburské v Českém království v 3D perspektivě, které nás čekají 9. února.

Při workshopu s Andreou Chuchlovou a Irenou Koníčkovou 23. února se naučíte vyrábět voňavá glycerinová i přírodní mýdla. Příznivce experimentálního divadla zveme 16. února na představení divadla Drag Addicts Divadelní Alternativa s názvem Mannuscript, určené dospělému divákovi,“ informovala za sdružení Kláštery Český Krumlov Petra Haviarová. 

Masopustní veselí začne v Klášterech v sobotu 2. března tvořením masopustních masek a rytmických nástrojů. 5. března proběhne masopustní průvod městem. Na Klášterním dvoře 2. března proběhne řemeslný trh, bude doplněný o slané a sladké masopustní pochutiny a k tanci i poslechu zahraje oblíbené krumlovské duo HRAJETO! Jak se žije ženám v jiných částech světa, se dozvíte na besedě s ředitelkou UNICEF pro Českou republiku Pavlou Gomba 8. března.

Akcí je daleko více, vše je na webových stránkách Klášterů. 

Reklama

Výběr článků

Načítám