Hlavní obsah

Českému národnímu finále Porty v Řevnicích patří závěr června

Novinky, Petr Mráček

Lesní divadlo, hvězdy nad hlavou i na pódiu, romantika, dobré jídlo, borovice, soutěž, příjemný zvuk, tři dny krásných písniček a plejáda skvělých muzikantů z oblasti folk, country, trampské muziky, písničkářů ale i žánrových výjimek. To je současná Porta v Řevnicích.

Foto: archív autora

Václav Neckář a skupina Bacily

Článek

Základem finále ve dnech 27. až 29. června je napínavý program, v němž se 17 finalistů bude snažit o získání sošky Porta, kterou vyrobil akademický sochař Miroslav Raboch. Výkony finalistů bude hodnotit odborná porota a mezitím vystoupí hvězdy naší folk a country scény, jako například Hana a Petr Ulrychovi, Naďa Urbánková, Jaroslav Samson Lenk, Pavel Žalman Lohonka, Roman Horký, Nezmaři, Petr Kocman, Zelenáči a další.

Na úvod festivalu zazní hymna Porty – Vlajka, v podání řevnického dětského sboru Notičky. Závěr bude patřit poctě textaře Zdeňka Rytíře, který v Řevnicích žil a pro tento žánr napsal množství krásných textů a písniček. Jeho písničky zazpívají Vašek Neckář a Bacily, Lenka Filipová, Tereza Černochová, Petr Kocman a Radek Tomášek a také speciální hosté, kteří vystoupí jako překvapení. 

Netradiční bude jistě i podání Rytířovek řevnickou kapelou Space Cripple Bastards. Vystoupení slibuje unikátní a nezapomenutelný zážitek v příjemném prostředí, všudypřítomnou pohodou a romantiku Lesního divadla.

Hudební dílna na letošní Portě

Vedle soutěže a vystoupení hostů je na programu i Hudební dílna. V sobotu 28. června ve 12:30 se tedy bude v areálu Lesního divadla konat hudební dílna.

Letos si Zdenek Schwager pozve kytaristu Ondru Pasku, ke kterým se přidá i hráč na percussion Petr Šušor a společně budou procházet možnosti kytarového doprovodu a rytmiky. Zájemci si nesmí zapomenout vzít své vlastní kytary.

Ceny pro vítěze

Na vítěze národního finále Porty čeká: Keramická soška Porty, kytara zn. Furch, nahrávací studio Chevaliér  Heleny Rytířové, v Řevnicích, medailonek na Country rádiu, účinkování na Mezinárodním festivalu Porta, pozvání do některých z dvaceti partnerských rádií, Písnička na CD Porta 2014, video záznam z Porty, doporučení na další partnerské festivaly. 

Na další finalisty čekají i další ocenění, jako např. Cena Českého rozhlasu Region, pozvání na další festivaly, písnička na CD Porty, cena ePortýr atd.

Do finále festivalu Porta z oblastních kol postoupili:

Praha - Choroši

Podbrdské - Loukaband

Polabské - CZ Celé Znova

Severočeské - Disneyband

Krušnohorské - Prototap

Poohří - Trio P.E.S.

Západočeské - Čáry Máry

Vysočina - PaaPaa

Svitavské - Nevermore & Kosmonaut

Východočeské - Jindř. Černohorský s kapelou

Jihomoravské - Randez-Fou

Severomoravské (Jesenické) - Dunibuch

Moravskoslezské (Beskydské) - Marod

Chřibskokarpatské - Honza OMBRE Blahynka

Občerstvení, ubytování pro návštěvníky

Na návštěvníky v areálu Lesního divadla kromě skvělé hudby čeká kvalitní občerstvení: pivo, dobroty různých druhů jídel od steaků až po oblíbený trdelník, nebo palačinky. 

Tradiční stanové městečko je hlídané, s WC a pitnou vodou. Ubytování je možné v Řevnicích, Dobřichovicích, nebo na blízkém Karlštejně.

Reklama

Výběr článků

Načítám