Hlavní obsah

Česká televize uvede po 50 letech znovuobjevený záznam galavečera Zlatý slavík 1966

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Znovuobjevený a zrekonstruovaný záznam televizního galavečera Zlatý slavík 1966 se dočká obnovené premiéry. V sobotu 18. února jej uvede ČT art, což bude přesně na den, měsíc a rok padesát let od premiérového uvedení na televizní obrazovce.

Foto: archiv

Zlatý slavík 1966 - bronzová Helena Vondráčková a zlatý Karel Gott.

Článek

Přenos se původně vysílal 18. února 1967. V rámci galavečera, který moderoval Darek Vostřel, se představila šestice nejpopulárnějších zpěváků té doby - Karel Gott, Marta Kubišová, Eva Pilarová, Waldemar Matuška, Helena Vondráčková a Václav Neckář. 

A co tedy přinesly či naznačily výsledky čtenářské ankety Zlatý slavík za rok 1966, kterou vyhlašoval oblíbený týdeník Mladý svět? Před rokem první Helena Vondráčková v ženské kategorii skončila na třetím místě, zatímco Marta Kubišová, která byla za rok 1965 čtvrtá, zvítězila, a Eva Pilarová obsadila druhé místo, což bylo o stupínek výš než v předchozím ročníku. V kategorii mužů se ocitl na prvním místě Karel Gott, zatímco Waldemar Matuška skončil na druhém a Václav Neckář na třetím místě.

Došlo i na další změny. Například už během vyhlašování koncem roku 1966 se zavedly anketní kupony, čímž počet platných hlasů klesl na 11 123. Veřejnost dala své hlasy celkem šedesáti zpěvákům a sedmačtyřiceti zpěvačkám. Zlatý slavík se stal nejdůležitější "žebříčkovou" akcí v naší pop music. Navenek se to projevilo také tím, že vyhlašování vítězů natáčela televize.

Jak to dopadlo bodově? V kategorii mužů si dominantní postavení udržel Karel Gott (2253 bodů), druhý Waldemar Matuška získal 1086 bodů, zatímco Václavu Neckářovi jich stačilo ke třetímu místo 776. Hodně si polepšil zpívající skladatel Pavel Novák, zřejmě další překvapení tohoto ročníku - skončil na čtvrtém místě (605 bodů). Objevem se stal Petr Novák, jenž se umístil na jedenácté příčce.

A bodové výsledky v kategorii zpěvaček? Jak už bylo uvedeno, tento ročník přinesl do seznamu vítězů nové jméno - Martu Kubišovou. Že však její "oficiální" pozice ještě nebyla tak výrazná, je patrné z toho, že v prodejnosti desek se se svými sedmi písničkami umístila spolu se Zorkou Kohoutovou a Jarmilou Veselou až na 8. - 10. místě (tedy za Evou Pilarovou, Yvettou Simonovou, Juditou Čeřovskou, Helenou Vondráčkovou, Hanou Hegerovou, Yvonne Přenosilovou a Helenou Blehárovou).

Ale pro zasvěcené už její vítězství (1601 bodů) nebylo přílišným překvapením. Boj byl však "tuhý" - Eva Pilarová (1504 bodů) a Helena Vondráčková (1417 bodů) následují jen v těsném odstupu. Nicméně všechny tři interpretky utekly svým soupeřkám s dost velkým bodovým náskokem a utvořily, stejně jako v následujících ročnících ankety, silnou trojku.

Pořad Zlatý slavík 1966 by měl být další zajímavou exkurzí do historie tuzemské populární hudby, a to nejen pro pamětníky. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám