Hlavní obsah

Česká televize spouští nový vysílací kanál

Novinky, Petr Mráček

Poslední srpnový den spouští Česká televize dětský kanál ČT :D spojený s kanálem ČT art.

Foto: z archívu České televize

Alois Nebel, film z produkce ČT, kterým zahajuje své vysílání ČT art

Článek

Od šesté hodiny ranní se tedy v sobotu 31. srpna spustí oficiálně nový kanál veřejnoprávní televize, který bude do večera určen výhradně dětským diváků a od 20 hodin pak těm starším. ČT :D bude vysílat pro děti ve věku od 4 do 12 let. Protože jde o širokou skupinu dětí, program bude dále dělit na program pro menší děti od 4 do 8 let a program pro děti ve věku od 8 do 12 let. Některé pořady, jako například Večerníček či seriály, budou ovšem určeny oběma skupinám.

V první vysílací den se můžeme těšit jak na animovanou, tak i hranou tvorbu z archívu nejen České televize. Diváky tak v 6 hodin přivítají Mach a Šebestová. Těšit se ale můžeme i na Mikulášovy patálie, Boba a Bobka, Krtečka, Rákosníčka, či Rumcajse, Manku a Cipíska. V podvečer je připraven seriál Miloše Macourka a Václava Vorlíčka Arabela s Janou Nagyovou, Vladimírem Dlouhý, Stellou Zázvorkovou, či Vladimírem Menšíkem v hlavních rolích. Přes den uvidíme i známé hrané pohádky - Lotrando a Zubejda, Královský slib či Princové jsou na draka.

Večer se pak kanál promění v ČTart a bude vysílat pro dospělé. "Kultura a umění získávají poprvé v historii televizního vysílání na území České republiky samostatný program, a prostor v hlavním vysílacím čase. Nový kulturní kanál ČT art bude komplexní a ucelený, předvídatelný inovátorský. Nabídne prostor pro prezentaci a diskusi nejen o umění, ale také o kultuře a společenských trendech. Jeho významnou součástí budou publicistické pořady věnované kultuře, i zpravodajství," uvedl generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Na první večer je připraven oceněný film Alois Nebel pocházející z produkce ČT. Jde o adaptaci stejnojmenného komiksu a film vznikl kombinací hrané a kreslené - tzv. metodou rotoskopie. Film Tomáše Luňáka získal v rámci Českého lva 2011 cenu za nejlepší hudbu, zvuk a výtvarné řešení, v roce 2012 byl oceněn Evropskou filmovou cenou jako nejlepší animovaný film roku. Poté je připravena hra Záskok z repertoáru divadla Járy Cimrmana.

I další den je připraven bohatý program - Láďo, ty jsi princezna nebo Nesmrtelná teta s Jiřinou Bohdalovou v hlavní roli. Večer pak známý film Samotáři s Jiřím Macháčkem a Ivanem Trojanem v hlavní roli.

Reklama

Výběr článků

Načítám