Hlavní obsah

Česká republika má osmnáct nových mistrů světa

Novinky, Jana Melicharová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká skibobová výprava se z mistrovství světa z německého Lenggries vrátila s 38 medailemi, z toho 14 jich putovalo do Skibob klubu Dobruška.

Foto: Karel Baláček

Česká skibobová výprava na MS v Lenggries

Článek

Skiboby patří mezi nejúspěšnější zimní sporty u nás. I tady se sjíždějí zasněžené sjezdovky. Závodník však nepotřebuje klasické lyže, ale k závodění mu slouží skibob, což je v podstatě jízdní kolo vybavené místo kol krátkými lyžemi. První skibob brázdil naše sjezdovky již v roce 1914, i když patentován byl už v roce 1891 v Americe.

Největšího rozkvětu získal tento sport v 80. a 90. letech, kdy se měl stát v roce 1992 olympijským sportem. Tehdy se uvažovalo o tom, že Rakousko uspořádá zimní olympiádu, neboť právě v této zemi patří skibobový sport k těm známějším sportům. Rakousko olympiádu nezískalo a skiboby začaly upadat. Dnes už jde o sport, kterému se věnují jen opravdoví nadšenci.

I když se mistrovství světa a Světového poháru zúčastňují nebo zúčastňovali i závodníci z USA, Japonska, Maďarska, Bulharska, Francie či Anglie, Brazílie či Lucemburska, jednalo se nebo se jedná pouze o jednotlivce. A tak skibobovými velmocemi zůstávají Německo, Rakousko a Česká republika, která svoji nadvládu nad ostatními potvrdila právě o prvním březnovém víkendu v Lenggries, kdy se mezi 140 závodníky z devíti zemí ti naši vůbec neztratili.

„Do Lenggries jsme odjížděli s tajným přáním vyhrát co nejvíce medailí. A to se nám podařilo,“ sdělil Karel Baláček, trenér juniorské reprezentace a nestor dobrušského skibobu.

„V samotném zimním středisku nás přivítalo nádherné slunečné počasí, skvělé ubytování a překvapení od pořadatele MS, který nám zajistil samostatnou závodní sjezdovku s lanovkou a hned vedle tréninkový kopec. Třešničkou na dortu byl velký zájem diváků, kteří fandili všem závodníkům a na který u nás nejsme tak zvyklí,” dodal Karel Baláček.

Největší hvězdou mistrovství byl třicetiletý Pavel Čiháček z TJ Sokol Deštné v Orlických horách, který mezi muži obhájil zisk čtyř zlatých medailí a zkompletoval tak svoji sbírku na patnáct titulů mistrů světa. Svůj úspěch komentoval slovy: „Jsem spokojený. Kopec mi vyhovoval a technika mě nezklamala. V Super-G jsem si dokonce vylosoval číslo dvacet šest a hned mi hlavou blesklo spojení s Ester Ledeckou, která s tímto číslem vyhrála stejnou disciplínu na olympiádě. A to mi asi pomohlo k mým výkonům.”

Ani dobrušští závodníci nezůstali pozadu a udělali svému trenérovi opravdu radost. Do Dobrušky se tak vrací sedm zlatých, dvě stříbrné a pět bronzových medailí. O ty zlaté se podělila Stanislava Preclíková, která získala tři tituly mistryně světa mezi ženami, s Bohuslavem Fleglem, který nedal nikomu v kategorii masters3 šanci a domů přivezl čtyři zlaté medaile ze všech disciplín, ve kterých se skiboby jezdí.

„Je jenom škoda, že zatím necítíme podporu našeho tak úspěšného sportu od ČUS, který nám na letošní sezonu, která končí, neposlal žádné prostředky a veškeré náklady si hradí jednotlivé oddíly samy,” smutně si posteskl Karel Baláček.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám