Hlavní obsah

Česká premiéra slavné nizozemské hry Zatmění se odehraje na jevišti Divadla Broadway

Novinky, Robert Rohál
Aktualizováno

Zatmění je název nové inscenace, která se v české premiéře objeví v úterý 3. října na jevišti pražského Divadla Broadway. Jde o dramatizaci mimořádně úspěšného nizozemského knižního bestselleru autora, který proslul pod pseudonymem J. Bernlef.

Foto: archiv Divadlo Broadway

V hlavních rolích hry Zatmění se objeví Dušan Sitek a Ilona Svobodová.

Článek

Příběh, který přeložila Olga Krijtová a pod kterým je podepsán režijní tandem Filip Bařina a Dominik Jetel, je plný dojemných situací i nečekaného humoru. Starší manželský pár Martin a Věra spokojeně žijí svůj obyčejný život v zapadlém městečku na americkém pobřeží.

Milující manželé spolu prožívají spokojený život, avšak jen do doby, kdy Martinovo chování začne nést jasné příznaky Alzheimerovi choroby. Zpočátku jde jen o Martinovo roztomilé zapomínání, později však přicházejí stále vážnější problematické situace. Přesto se Věra snaží nenarušovat jejich klidný život a vše zvládat sama.

Postupem času se však Martinův stav natolik zhorší, že se rozhodne vyhledat pomoc. Pomocnou ruku nachází v Doktoru Eardlym a ošetřovatelce Phil. Tak jako tak je příběh Martina a Věry plný dojemných situací i nečekaného humoru.

Inscenace Zatmění je dramatizací knihy Vyhasínání Mozku Martina Kleina, která se stala jednou z nejpopulárnějších knížek 20. století. Dramatizace knihy se krátce po své světové premiéře v rotterdamském divadle Ro Theater dočkala mnoha kladných ohlasů a byla označena nejlepší a současně i diváckou inscenací roku.

Mladí režiséři Filip Bařina a Dominik Jetel se snaží příběh reflektovat s určitým generačním odstupem. Tvrdí, že jim šlo o to zvýraznit i momenty, kdy se protagonisté pohybují na hranici lehkého humoru a nesoucitné reality. Diváci se tak mohou, jak tvůrci doufají, těšit na emotivní zážitek plný napětí, humoru a lidského porozumění.

A další členové inscenačního týmu? Zatímco výprava je dílem Mariany Kuchařové, autorem hudby je Karel Antonín. Herecky se v nové inscenaci Zatmění uplatní Ilona Svobodová, Dušan Sítek, Patricie Solaříková, Máša Málková, Jan Konečný a Leonard Stirský.

Další reprízy inscenace Zatmění se v Divadle Broadway odehrají 17. a 31. října.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám