Hlavní obsah

Česká kulečníková špička se sjela na poolbilliardový turnaj ze série ČMBS Open

Novinky, Pavel Mašek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu se odehrál druhý letošní turnaj Českomoravského billiardového svazu série ČMBS Open, tentokrát pořádaného v kulečníkovém klubu Balabuška. Hrálo se v oblíbené a hodně akční disciplíně takzvané devítce neboli 9-ball. Na turnaj dorazilo 26 velmi kvalitních hráčů.

Foto: Richard Lotring

zleva Marek Hajdovský, Petr Gajda, Lukáš Bernášek, Pavel Balaštík.

Článek

Hráče hned ráno vítala nově zrekonstruovaná ulice Michelská, kde kulečníkový klub Balabuška sídlí. Po zaplacení startovného každý hráč dostal drobné dárečky. Nejednoho hráče mile překvapila konkurence na turnaji, přijeli například Petr Urban, Marek Hajdovský, Lukáš Bernášek. Mezi muže se nebála přihlásit také jedna žena - Sváťa Matéová, která bojovala tvrdě a dala zabrat mnoha zkušeným hráčů.

Oproti loňskému roku se změnil hrací systém. Nejdříve se hrálo ve skupinách na 5 vítězných her. Z každé skupiny postoupili do pavouka vždy čtyři nejlepší hráči. Konečné umístění ve skupině díky vysoké kvalitě hráčů nebylo jasné až do posledního zápasu, a tak velikým překvapením bylo nepostoupení ze skupiny Jana Meisnera na úkor výborně hrajícího Robina Vladyky. V jiné skupině překvapivě nepostoupil Slavo Dorobanta, kterému hráči tipovali umístění na předních turnajových příčkách.

Po odehraných skupinách se hrál šestnáctkový double K.O. pavouk, kde se na straně A hrálo na sedm vítězných bodů a na straně B na šest.

Na turnaji se objevil delší dobu nehrající Petr Gajda, svého času špičkový hráč, kterého hráči s velkým očekáváním sledovali, jestli kulečník nezapomněl. Během turnaje se Gajdova hra jen zlepšovala, na vlastní kůži pocítil Petrovu sílu Richard Lotring, kdy za stavu 3:4 zahrál  Gajda čtyři čisté hry a porazil Lotringa 7:4.

První semifinálovou dvojici tvořili Lukáš Bernášek s Markem Hajdovským, kdy prvně jmenovaný rychle vedl 3:0, ale Hajdovský potvrdil pověst velikého bojovníka a zápas zdramatizoval až na 6:6, kdy rozhodovala o postupujícím poslední hra. Tu po taktické bitvě překlopil na svoji stranu šťastnější Lukáš Bernášek a tím si s Markem Hajdovským vyměnil umístění z minulého roku. Druhé semifinále tvořil již zmiňovaný Petr Gajda a po celý den výborně hrající Pavel Balaštík. Petr měl však lepší vstup do zápasu a náskok si již udržel a zaslouženě postoupil do finále.

Finále ČMBS Open 9-ball v Balabušce si tedy nakonec zahráli Lukáš Bernášek s Petrem Gajdou, oba z pořadatelského klubu. Zápas byl až do stavu 4:4 velmi vyrovnaný. Poté Bernášek strhl zápas na svoji stranu až do vítězného konce.

Prvních osm8 hráčů si odneslo finanční odměny a čtyři nejlepší i diplomy a krásné poháry. Na závěr proběhlo focení vítězů. Turnaj se odehrál ve výborné atmosféře za necelých 11 hodin.

V herně Balabuška se letos odehrají ještě další dva tradiční veliké turnaje - 1.12.2012 Mikulášský turnaj, 9.12.2012 Vánoční Turnaj, u kterých se očekává opět ta nejvyšší kvalita přihlášených hračů.

Podrobné výsledky a další informace o turnaji jsou na www.cmbs.cz a www.balabuska.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám