Hlavní obsah

Česká Greyhound Dostihová Federace udělila chrtí Oskary

Novinky, Lenka Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předávání chrtích Oscarů v Greyhound Parku Motol, které se konalo 21. března, se neobešlo bez limuzíny VIP osobností, krásných šatů, skvělé atmosféry a hlavně úžasných chrtů.

Foto: Lenka Žáčková

Předávání chrtích Oskarů

Článek

Velkolepá událost má s americkými Oscary mnoho společného. Vítězný chrt přijíždí v limuzíně a na vyhlášení cen kráčí po červeném koberci za nekončícího cvakání fotoaparátů, jen sošku přebírá majitel vítězného chrta. Tito mazlíci, tedy závodní chrti, jsou velmi hýčkaní a mají nadstandardní péči, o které se mnohým z nás může jen zdát. Komfortní život je totiž podmínkou, stejně jako nejlepší dostihová dráha či prvotřídní strava.

Ceny letošním chrtím výhercům předávali se Simonou Krainovou také Filip Čapka, Elis, Eva Hrušková, Kateřina Klausová, Kristina Kloubková, Jan Přeučil, Vlastina Svátková, Barbora Šporclová Kodetová, Pavel Šporcl, Richard Tesařík, Lešek Wronka s chotí Halinou Mlynkovou. Moderování cen Zlatý chrt se ujala Heidi Janků.

Chrtí závodníci, greyhoundi, se podílejí nejen na úsměvech rozněžnělých fanoušků tohoto plemene, ale i na pomoc potřebným. Již tradičně se vítězný chrt vzdá vítězné odměny a prostřednictvím svého zástupce předává šek na 100 000 Kč, který každoročně putuje na charitu.

„Neblahé osudy jiných nám nejsou lhostejné, a proto na charitu myslíme, a pokud můžeme, pomůžeme,“ komentoval předávání šeku zástupce majitele závodiště Zdenek Grondol.

Letos si šek přebírala Simona Krainová, zastupující svou Nadaci Antonika, která se zaměřuje na pomoc seniorům. „Všichni chceme žít dlouho, ale nikdo nechceme být starý. Jedna z cest, jak stárnutí přijmout, je určitě radost v životě. Proto moje nadace má tak zdánlivě obyčejné téma. Věřím ale, že prožívat radostné stáří je důležité," odpověděla na otázku, proč se věnuje seniorům.

Do chrtího šampionátu se na počátku dostihové sezóny 2015 kvalifikovalo celkem 21 závodních greyhoundů, kteří celou sezónu sbírají za svá umístění body, stejně jako piloti Formule 1. Chrtí dostihový sport v České republice se teprve dostává do širšího podvědomí, avšak má vynikající zázemí v Praze v areálu Greyhound Park Motol a nemá v Evropě srovnání. Je jediným chrtím závodištěm, které má dostihovou dráhu až pro osm závodníků najednou. 

Hodnocená sezóna byla proti předchozí netradiční v několika ohledech. Největší senzací bylo zřízení nového titulu Par Excellence za čtyři vítězství v řadě, které bylo s velkou slávou uděleno chrtí dámě Queen Vuitton. Ta se může pyšnit vlastním fan clubem, který vznikl spontánně a poznáte je dle barvy typické pro tuto chrtí šampiónku - růžovou. A zajímavostí také je, že oba Zlatí chrti – Mistři, tedy Moët a Chandon jsou sourozenci, které pokřtila sama patronka Zlatého chrta Heidi Janků.

Sošku zlatého chrta za vítězství v dostihovém šampionátu převzali:

V kategorii Classic - Lady: Zlatý chrt – Mistr fenka Chandon, majitele Daniela Želinského

V kategorii Classic - Sir: Zlatý chrt – Mistr pes Moët, majitele Daniela Želinského

V kategorii Sprint  – Lady: Zlatý chrt – Par Excellence fenka Vuitton majitelky Jarmily Grondolové

V kategorii Sprint – Sir: Zlatý chrt – Vítěz pes jménem Ralph – majitelky Natalie Rayen

Reklama

Výběr článků

Načítám