Hlavní obsah

Češi i Slováci jsou v extralize rybářské disciplíny Big Game Fishing

Novinky, Lenka Žáčková

Českým a slovenským rybářům se společně podařilo vstoupit do pomyslné světové extraligy v rybářské disciplíně zvané BIG GAME FISHING.

Foto: CA DORADA atlantic

Tým: DORADA atlantic – PELAGIC

Článek

V našich slovnících ještě BIG GAME FISHING (mimo rybářskou komunitu) zcela nezdomácněl, a tak se můžete setkat s několika pohledy, co to je za rybářskou disciplínu. V každém případě se jedná o rybolov velkých ryb na moři. Vyznavače tohoto rybářského sportu sdružuje International Game Fish Association (IGFA). Mezinárodní organizace (IGFA) určuje pravidla pro všechny soutěže tohoto typu, ale i třeba pro lov sladkovodních gigantů, kde vyniká Čech Jakub Vágner.

V Atlantském oceánu jižně od ostrova Sao Vicente v republice Cape Verde (v západní Africe) byla ulovena třetí největší ryba letošního roku na celém světě. Predátor druhu Atlantic Blue Marlin vážil 906 liber, tedy 411 kilogramů. Jedná se o neoficiální česko-slovenský rekord, který padl letos v dubnu.

Rybář David Kočí (*1977) z Havlířkova Brodu tuto rybu zdolával téměř tři hodiny. I když je posádka v sestavě Stuart Simpson, Callum Scott, Djo a Radek Talafous zastáncem metody „chyť a pusť", kdy jsou ryby po ulovení vraceny do vody. Bohužel velký predátor souboj nepřežil a mohl tak být zvážen, následně byl rozporcován na místním rybím trhu a jeho maso bylo rozděleno obyvatelům.

Mořský sportovní rybolov z kategorie BIG GAME FISHING se zaměřuje na ty největší ryby, z valné části predátory na vrcholu potravního řetězce. Nejčastějším a zároveň lovecky nejžádanějším zástupcem je marlín (nesprávně česky „mečoun“) druhu modrý, černý, pruhovaný, stejně jako různé druhy velkých tuňáků, pak plachetníci, žraloci, wahoo, a jiné dravé ryby. Hmotnost ryb se tak počítá i na stovky kilogramů.

Nutnou součástí BIG GAME FISHINGu je speciální a drahé vybavení – v ceně řádově několik set tisíc korun na loď, zkušená profesionální posádka a dobrá loď. Tyto ryby se totiž nedají lovit ze břehu, ale v pohybu a ve větších hloubkách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám