Hlavní obsah

Červené barety vládly tři dny Prostějovu

Novinky, Michal Mucha

Již od čtvrtka 20. srpna se sjížděli do Prostějova výsadkoví veteráni České a Slovenské republiky. Přes dvě stovky bývalých výsadkářů elitních útvarů a jednotek naší armády zavítalo do kasáren, kde probíhala na síni tradic 601. skupiny speciálních sil prezence účastníků SETKÁNÍ 2015.

Foto: Michal Mucha

Vystoupení VUS ONDRÁŠ Brno - první večer u táboráku

Článek

Přijeli veteráni z Prešova, z Liberce, ale i Plzně. Po prezenci, předání účastnického balíčku s upomínkovými předměty a prohlídce síně tradic odjeli veteráni autobusy na učebně výcvikovou základnu 601. skss Hamry, Zde byli ubytováni. Po uvítacím guláši je čekalo u táborového ohně příjemné překvapení v podobě folklórního VUS ONDRÁŠ.

„Nebyl jsem na Hamrech 40 let, o setkání jsem se dozvěděl od kamaráda z vojny a tak jsem se rovněž přihlásil. Nejsem nikde registrován. Jsem rád, že jsem mohl být opět mezi svými,” prohlásil účastník setkání, bývalý voják základní služby VÚ 8280 Prostějov.

Slavnostní nástup proběhl na střelnici Hamry a to opravdu ve velkém stylu. Výsadkoví veteráni nastoupili se svými prapory a zástavami. Přítomni byli i někteří bývalí velitelé VÚ 8280, stejně tak i předsedové KVV Prostějov. Klub v tomto roce slaví 25 let své existence a činnosti.

Ředitel Ředitelství speciálních sil plk. Karel Řehka, který zastupoval Generální štáb, předal účastníkům setkání pozdrav bývalého NGŠ AČR a rovněž bývalého velitele tohoto útvaru arm. gen. Petra Pavla. Přečetl účastníkům pozdravný dopis současného NGŠ genpor. Josefa Bečváře.

Překvapením pro mnohé bylo dekorování 21 veteránů Čestným odznakem Armády České republiky za zásluhy III. stupně, za "rozvoj výsadkových tradic a spolupráci s AČR". Tento odznak obdržel také primátor města Prostějov Miroslav Pišťák. Opravdovým překvapením pro veterány byl dar speciálních sil v podobě nového orchestrálního a ceremoniálního zpracování výsadkové hymny „Duní stroje vzduchem“. Skladbu si účastníci setkání vyslechli jako třešničku na dortu na závěr nástupu v podání Posádkové hudby Olomouc.

Po nástupu připravili příslušnici 601. skss dynamickou ukázku různých způsobů zasazení a vyzvednutí skupin (seskok padákem, slanění, spec. vyzvednutí skupiny na laně). Stejně tak probíhala i statická ukázka výzbroje, materiálu a techniky tohoto elitního útvaru.

„Při prohlídce materiálu je vidět, že za posledních 10 let šel vývoj speciální jednotky jiným směrem a jeho vybavení je na špičkové úrovni. Hluboce před kluky tohoto útvaru smekám,” prohlásil další z účastníků setkání, který v Prostějově sloužil jako voják z povolání 15 let.

Odpoledne následovala prohlídka památek města Prostějov a večer opět posezení u táborového ohně s country kapelou.

Sobotní zakončení proběhlo slavnostním shromážděním ve Společenském domě v Prostějově. Asi nejhlubším a nejsilnějším zážitkem bylo téměř 15minutové vystoupení 91 letého veterána z Hradce Králové, po jehož projevu všichni v sále vstali a dlouze tleskali.

Zakončení setkání proběhlo v kasárnách položením kytičky u pietního místa a slavnostním obědem. Poděkování patří nejen organizátorům, tedy prostějovskému KVV, ale především 601. skss, bez jejichž přispění a pomoci by setkání neproběhlo a Statutárnímu městu Prostějov za finanční pomoc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám