Hlavní obsah

Červené barety obsadily Drahanskou vrchovinu

Novinky, Michal Mucha

Výsadkáři všech generací, příznivci a sympatizanti, nadšenci, zkrátka všichni ti, co chtěli opět nasát atmosféru, se o víkendu sjeli na základnu prostějovských výsadkářů na Hamry u Plumlova.

Foto: Michal Mucha

Generálu Čestmíru Hrbkovi byl Červenýni barety udělen pamětní odznak vydaný k 60. výročí udělení čestného názvu 22. banskobystrická výs. brigáda SNP

Článek

Na 850 pochodníků přišlo pozdravit v pořadí třetího velitele VÚ 8280 s působností v posádce Prostějov generála Čestmíra Hrbka, po jehož jménu byl pojmenován 3. ročník pochodu „Po stopách 22. výsadkové brigády“. Zatím tomuto útvaru velelo již 14 velitelů. Osobně bylo přítomno na pochodu 9 velitelů a vdova po prvním veliteli Věra Mansfeldová. Ostatní velitelé se omluvili z pracovních či zdravotních důvodů.

Na Hamry přijížděli pochodníci již v pátek a více než stovka lidí z Čech i ze Slovenska, tak i z Rakouska přijela, aby navázala nová přátelství a pozdravila své kamarády a bývalé spolubojovníky.

„Jednou ze základních myšlenek a cílů našeho občanského sdružení „Červené barety“ je podpora celosvětového přátelství a spolupráce s partnerskými organizacemi veteránu-výsadkářů,” řekl předseda sdružení Jindřich Starý (jun.). „A to se nám myslím ve spolupráci s našimi členy a sympatizanty daří naplňovat,” dodal Starý.

„Bylo nám ctí, že účast na 3. ročníku přijal také syn předsedy ex-services league (Punjab and Chandigarh) pplk. Ch. Singh Dhillona, účastníka bitvy u El-Alameinu, G. Singh Dhillon z Indie. Věříme, že do budoucna přijmou naše pozvání na pochod i další zahraniční hosté,” doplnil slova předsedy jeho místopředseda a moderátor pochodu Michal Mucha.

Na pochodu nechyběl ani partner pochodu, prostějovský primátor Miroslav Pišťák. Záštitu nad celým pochodem převzala 601. skupina speciálních sil.

Výstřelem z pistole odstartoval generál Hrbek třetí ročník pochodu, před tím měl však ke všem pochodujícím emocionální řeč - neopomněl zdůraznit, že vším, čím byl, byl rád, ale nejradši byl výsadkářem v Prostějově.

Účastníci pochodu pochodovali na trasách 30 a 10 km. Skvělá atmosféra, příjemné počasí a dobrá organizace celé akce opět potvrdila, že to výsadkáři umí. Doplňkovou a dobrovolnou disciplínou byla soutěž o hodnotné ceny ve střelbě ze vzduchové pistole vz. 47. I zde veteráni a zúčastnění prokázali, že mají stále dobré oči a pevnou ruku. Nejlepším střelcem se stal Pavel Růžička (1949) společně s Miroslavem Hovorkou (1986), kteří třemi ranami nastříleli 29 bodů.

V závěru dne měli pochodníci možnost zhlédnout staré dokumentární filmy o výsadkářích a věřte, že si tuto příležitost nenechal skoro nikdo z přítomných ujít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám