Hlavní obsah

Čertovská pohádka vyráží na prázdniny

Novinky, Radek Šmíd

V prosinci loňského roku Divadelní soubor Tyl Slaná s velkým očekáváním odehrál premiéru divadelního představení Čertovská pohádka, ve kterém se na prkna, co znamenají svět, poprvé postavily děti ze Slané a Košťálova. Úspěch měly obrovský a obě vánoční představení si patřičně užily.

Foto: Divadelní soubor Tyl Slaná

Z výletu na přehradu v Josefově Dole

Článek

„V lednu jsme se poprvé vypravili na zájezdové představení, a to do Kruhu u Jilemnice. Děti si poprvé vyzkoušely jaké to je, hrát někde jinde, než na domovské scéně a sami poznaly, že to není úplně jednoduché, že to, na co byly zvyklé ze Slané, najednou všude není,“ říká Katka Schovánková, režisérka výše zmíněného divadelního představení.

V březnu se pak malí divadelníci vypravili do Libštátu, v rámci školní akce si zahráli opět ve Slané a zavítali na divadelní přehlídku dětského divadla do Desné. Odtud si odnesli účastnický diplom a zajímavou zkušenost.

V dubnu potom hráli v Lučanech nad Nisou, kde si děti poprvé vyzkoušely kouzlo improvizace, protože si zahrály na asi nejmenším jevišti, které kdy viděly. Děti se s tím ale popraly statečně a podobné podmínky ve Valteřicích už tedy pro ně nebyly žádnou novinkou. V květnu pak se svojí pohádkou zahájily divadelní přehlídku ochotnických souborů v Josefově Dole.

„Po odehrání pohádky jsme si zajeli na nedalekou rozhlednu na oběd a poté jsme podnikli výšlap k Josefodolské přehradě. Bylo to velmi příjemné a veselé odpoledne. Všichni jsme si to náramně užili,“ dodala Schovánková.

Poslední jarní štaci odehráli malí divadelníci začátkem června v Dolních Štěpanicích u Jilemnice v rámci dětského dne.

„Chtěla bych využít tohoto článku, abych poděkovala všem dětem a jejich rodičům, za jejich čas, paní Špačkové za to, že nám na každou výjezdovou akci napekla sladké dobroty, po kterých se pokaždé hned zaprášilo, Jarkovi Malému za úžasnou technickou podporu a stavbu scény, stejně tak Alešovi Roštejnskému, dále zvukařům Martině Fejfarové, Honzovi a Lukášovi Kvardovi za kvalitní zvuk a světla, Luciferkám Gabče Šikolové a Kristýně Maškové a v neposlední řadě mému manželovi Alešovi Schovánkovi za bezpečný převoz kulis, pomoc se stavbou scény a celkově za podporu v tomto mém časově náročném koníčku,“ zakončila své ohlédnutí za jarní sezónou režisérka.

Na děti nyní čekají divadelní prázdniny, které si pravděpodobně prodlouží až do poloviny října, kdy se opět začnou scházet a oprašovat texty před náročnou podzimní a zimní sezónou.

„Přeji celé naší úžasné partě krásné prázdniny plné krásných zážitků a těším se, až se na podzim v plné síle zase všichni setkáme,“ dodala Katka Schovánková.

Reklama

Výběr článků

Načítám