Hlavní obsah

Čerti na zasněženém Hartenbergu nestrašili, pomáhali lidem na kluzké stezce

Novinky, Pavel Reichard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čerti, andělé a usměvavý Mikuláš. Tisíce lidí směřovaly za těmito bytostmi na hrad Hartenberg u Sokolova. Šestnáctý ročník Mikulášské jízdy byl obohacen o sněhovou nadílku, což není pro tuto akci obvyklé. Pohádková atmosféra mikulášské nadílky na hradě tak měla i pohádkovou kulisu zasněženého lesa.

Foto: Pavel Reichard

Natus Flammea vytvořili pekelnou atmosféru také ve sklepích hradu Hartenberg.

Článek

„Letos jsme zaznamenali rekordní účast,“ oznámil majitel hradu Bedřich Loos. „Mikulášské jízdy se zúčastnilo na 2800 lidí. Z malé akce party kamarádů se po těch letech stala vyhledávaná záležitost, na kterou směřují lidé z celého regionu.“

Pohádkové bytosti nebyly jen na hradě, ale po celém lese. „Stezka vedla přes několik čertovských stanovišť,“ popsala Martina Vavřínová z občanského sdružení Hartenberg. „První pekelníci byli už na nádraží ve Hřebenech. Ochránci přírody z Chodova tu tradičně organizovali nejen peklo, ale také občerstvení. Také stezka lesem na hrad byla plná různých čertovských bytostí. Nikdo tu ale nestrašil, naopak na promrzlé a zasněžené cestě pomáhali všem, kdo pomoc potřebovali. Čerti na Hartenbergu jsou totiž dobrosrdečná stvoření.“

Na hradním nádvoří čekal návštěvníky zajímavý program. „Především tu děti mohly za básničku nebo písničku dostat sladkou odměnu. V doprovodném programu byly k vidění historické tance, hrála historická hudba Miritis, Divadlo z bedny zahrálo pohádku a skutečně pekelnou atmosféru připravila ohnivá show skupiny Natus Flammea,“ přiblížil dění organizátor programu Dalimil Dolejší. Další program včetně historického tržiště byl o několik desítek metrů od hradu na nádvoří Cikánského dvora.

„Tahle jedinečná a dnes již tradiční akce by nevznikla bez pomoci desítek příznivců hradu Hartenberg,“ uvedl Bedřich Loos.

„Dík patří všem, ať už obci Josefov a jejímu starostovi Ladislavu Čížkovi, učitelům a žákům Integrované střední školy technické a ekonomické Sokolov, členům Železničního spolku Klub M131.1, který obstaral historickou parní lokomotivu a spolu s firmou Viamont dopravovali návštěvníky po železnici, členům našeho sdružení Hartenberg, chodovským ochráncům přírody i všem sponzorům a přátelům. Ukazuje se, jak skvělé věci se dají dělat, pokud státní správa, občanské organizace a podnikatelé táhnou za jeden provaz. I v tom je tahle akce jedinečná,“ dodal Bedřich Loos.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám