Hlavní obsah

Čerti a čertice ze starohradských pohádek ovládnou Staré Hrady

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víte, jak vypadá peklo? Na hradě a zámku Staré Hrady s opravdovým čertem nebo čerticí můžete navštívit peklo v Zámeckém pohádkovém sklepení a zjistit, jak vypadá čertí domácnost, kdo spravuje čertovské komíny, kde se čertíci učí čarovat a kdo ve skutečnosti peklu vládne (3. a 4. prosince).

Foto: Staré Hrady
Článek

Čert i Mikuláš neodmyslitelně patří k české kultuře a lidové tradici dodnes. S čerty se můžeme setkat hlavně v pohádkách nebo v lidové tradici sv. Mikuláše.

Svatý Mikuláš byl biskup v Myře v Lykii. Už za svého života byl velmi oblíbený mezi lidmi, proslul štědrostí k potřebným a jako zachránce nespravedlivě obviněných. V západní liturgické tradici jeho svátek připadá na 6. prosinec a oslava tohoto svátku je spojena s rozdáváním dárků dětem (v předvečer 5. prosince). V Česku při tzv. mikulášské nadílce je doprovázen anděly a čerty.

Podle encyklopedie je čert pohádková bytost ze slovanské mytologie. Peklo opouští jen, aby získal duše hříšníků. Nabídne člověku lákavé služby, výhody nebo velké bohatství za to, že mu dotyčný vlastní krví upíše svou duši. Když určená lhůta vyprší, čert si člověka odnese do pekla. Tam také odnáší duše zlých a hříšných lidí.

„Na naše návštěvníky budou čekat čerti a čertice, čertenice, ale také princezny - přivítají je malým dárečkem a budou mít pro ně připraveny soutěže a hry: čertovské člobrdo, hru v kostky, soutěže s pekelnými vidlemi a také čtení z Velké knihy hříchů, kde jsou záznamy o každém z nás,” informovala Petra Suková, majitelka areálu.

„Otevřeny máme všechny prohlídkové trasy, pohádkovými průvodci budou čerti, čertice, čertenice, ale také krásné princezny, takže se u nás nemusí bát ani ten největší strašpytel. Jak uvidíte, u nás je to všechno laskavá pohádka,” upřesnila Petra Suková.

„Máme otevřeno všechny víkendy celoročně. O Vánocích je otevřeno od 26. do 31. prosince včetně, a to od 10 do 17 hodin. Zavřeno máme jen 24. a 25. prosince a 1. ledna 2017,” dodala.

Každý den po celý rok můžete na pohádkovém hradě a zámku Staré Hrady ve třech pohádkových okruzích čarovat s pohádkovými bytostmi, s princeznami, čerty, čaroději a jejich tři sta padesáti pohádkovými kamarády.  

Prohlídkové okruhy:

Hrad a zámek s Dračí královskou komnatou, kde se zabydlelo na třicet druhů draků a dráčků a i Dračí královská rodina. V hradních prostorách mnoho tisíc exponátů představuje život za Františka Josefa I. Pro dospělé je připravena ochutnávka Starohradské medoviny.

V Zámeckém pohádkovém sklepení se na návštěvníky těší draci, obři, vodníci, víly i skřítkové. Navštívíte palác plný skřítků, lesní a ledové království, čertovskou školu a Pekelnou direkci, potkáte se s tříhlavým drakem Třífrňákem a uvidíte i Obří Smaragdové draky, kteří se do sklepení probourali z pěti pater starohradských katakomb. 

Spousta zábavy zájemce čeká i na okruhu Hradní pohádková půda, kde přebývají čarodějnice a kouzlobabky různých kategorií. Ty mají na půdě svoji prádelnu, mydlírnu, čarodějnou hospůdku i garderóbnu. Bydlí tu i mocní čarodraci Mocjeďáci, kteří tu připravují své lektvary a elixíry. Letošní novinkou jsou Obří rubínoví draci Rubijáni, jenž tu hlídají poklad samotného dračího krále. 

Reklama

Výběr článků

Načítám