Hlavní obsah

Černý kozel rozveseluje zasmušilé Finy

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jediné černé pivo z porfolia Plzeňského Prazdroje Velkopopovický Kozel Černý vyrazil útokem na sever do Finska a na východ do Jižní Koreje. Finsko ale bezkonkurenčně táhne, možná že Finové jím budou napájet i Santovy soby. Santa prý s dárky vyráží odněkud ze severních lesů.

Foto: archiv Pivovaru Velké Popovice

Černý Kozel má nakročeno do světa

Článek

Za silnějším alkoholem do specializovaných prodejen

V Česku, kde seženete alkohol téměř na každém kroku, od asijských tržnic po novinové stánky, by si Seveřané připadali jako Alenka v říši za zrcadlem. Seveřané lásku k alkoholu nezastírají, dlouhé zimy vyvolávají deprese a jednou z nejoblíbenějších medicín je požívání lihovin a piva.

Černého Kozla se tu letos prodalo 12 000 hektolitrů, a to tu je v nápojích velmi silná konkurence. V supermarketu si můžete  koupit pivo nejvýše s 4,4 % alkoholu. To by v našich prodejnách nebyla téměř ani noha.

Silnější piva jsou výrazně dražší a dají se pořídit pouze ve specializovaných prodejnách Alko, což je jediný prodejce silného alkoholu ve Finsku. V Alku je k dispozici veškerý silnější alkohol pivem a vínem počínaje a vodkou konče.

Zálohované plechovky, ekologické piti?

Ve Finsku jsou velmi populární „třetinky“ piva a třetinky v plechovkách. Na skleněné obaly narazíte málokdy. Nutno ovšem dodat, že plechovky jsou ve Finsku zálohované. V restauracích vám načepují  pivo do sklenic také převážně s objemem 0,33 l. Ceny jsou však o poznání vyšší než u nás a pohybují se vysoko nad 100 Kč.

Ve spotřebě na hlavu se Finové tradičně umísťují kolem desátého místa se zhruba poloviční spotřebou proti Čechům. Pokud jde o tradiční finská piva, chutnají velmi podobně jako české výčepní ležáky a populární jsou i černá piva. Možná právě proto dosahuje Kozel ve Finsku takové oblíbenosti. Velkopopovický Kozel se však liší svou nižší stupňovitostí a tím také lepší pitelností.

Jižní Korea zbrojí na Kozla

Další destinací, kde nás poznávají skrze alkohol, je Jižní Korea, v dovozu Kozla je zatím devátá. Šest set hektolitrů zatím není moc, ale Korejci už prý chytli slinu.    

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám