Hlavní obsah

Černošín zve na pohyblivý betlém a staré ozdoby

Novinky, Martina Sihelská

Město Černošín ve svém muzeu každý měsíc mění výstavy. Nyní od 27. listopadu je v muzeu kromě stálé expozice k vidění i Vánoční výstava, do které svými kousky přispěli i lidé ze širokého okolí.

Foto: Martina Sihelská

Z Vánoční výstavy v černošínském muzeu.

Článek

Betlémy jsou z různých materiálů - z příze, dřeva, kukuřičného šustí, papíru, korku, děti z keramického kroužku přinesly i své z hlíny.

Velký obdiv získal Betlém z Tachova, který je ovladatelný táhly a jeho postavy se tak hýbají, rybář tahá rybu, pradlena pere na valše, kovář ková a tak dále. U každé postavy je navíc rýmovaný text.  

Lidé přinesli i historické ozdoby, které se datují až do let minulého století. Stromeček pro změnu zdobí háčkované ozdoby, v rámech jsou pak na ukázku ozdoby paličkované. Můžete obdivovat také zručnost mladého učně z Kladrub, který vyrobil čerta či sněhuláka.

Krásná výstava potrvá až do 6. ledna 2017, otevřena je každé úterý, čtvrtek a neděli od 12 do 16 hodin až do 20. prosince. Poté bude zpřístupněna 26. prosince od 14 do 16 hodin. Od 2. ledna pak denně od 10 do 16 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám