Hlavní obsah

Černé skládky s jarem neladí

Novinky, Stanislava Dvořáková

Krásné jarní dny urychlily přání mít krásné, čisté město. Již začátkem dubna vyjely v Ústí nad Orlicí všechny čistící stroje Komunálních služeb městské společnosti Tepvos, zapojili se pracovníci veřejně prospěšných prací, koncem týdne žáci a studenti škol. Úklid bude vrcholit akcí Ukliďme svět, ukliďme Česko.

Foto: archiv Tepvosu

Na pomoc generálnímu úklidu města byly nasazeny všechny čistící stroje Městské společnosti TEPVOS Ústí nad Orlicí.

Článek

Vyhlašovaná akce Ministerstvem životního prostředí ČR Ukliďme svět, ukliďme Česko se pořádkumilovnému obyvatelstvu vžila natolik, že ani nečekají na vyhlášení dne společného úklidu a všemožně sami přispívají k čistotě města.

Však samotná inspirace, která se rozšířila z Austrálie do celého světa, ukázala na nutnost ochrany životního prostředí. Mořeplavec Jan Kiernan byl natolik šokován znečištěním oceánů, že začal organizovat veřejné úklidy a založil iniciativu Clean Up the World. U nás ji převzal Český svaz ochránců přírody a přejmenoval na Ukliďme svět. V roce 2015 se rozrostl o akci Ukliďme Česko.

Městská společnost Tepvos, úsek Komunální služby, vzhledem k mírné zimě letošního roku začala s pravidelným čištěním již v měsíci únoru. S počátkem nástupu krásných jarních dnů pak vyjely všechny zametací i multifunkční stroje na denní údržbu čistoty chodníků, ulic, parkovišť a cyklostezek. K nim přibyli pracovníci veřejně prospěšných prací a studenti škol, kdy např. v pátek 6. dubna na úklid okolí města nastoupilo 30 studentů místního gymnázia.

Na úklid organizovaný Odborem životního prostředí města Ústí nad Orlicí v sobotu 14. dubna nastoupí dalších 30 až 50 dobrovolníků, kteří se zaměří na nepořádek v okolní přírodě: plasty poházené po příkopech a polích, papíry podél pěšin, plechovky a prošlé potraviny v parcích.

Vzhledem k akci opakované již třetím rokem se dá očekávat, že odpadků podstatně ubyde. Snad, možná však jen díky pravidelnému úklidu, papírků od cukrovinek a PET lahví při generálním úklidu ubývá, ne však různých předmětů na zastrčených lokalitách.

Tak na základě ohlášení občanů a objednávky Policie ČR byly do Sběrného dvora pracovníky Tepvosu přivezeny dva vraky vozidel odstavených, spíše pohozených, do příkopů. Po uplynutí doby určené pro přihlášení jejich majitelů bude muset být společností Tepvos zajištěna jejich likvidace.

I jiné nezvyklé předměty čekají na sobotní dobrovolníky a svoz do sběrného dvora, jako již nahlášená televize odhozená vedle cesty v zahrádkářské kolonii na Oldřichovicích.

Stejně jako zbytečná se jeví snaha udržet v čistotě autobusové nádraží pod lavičkami i na zemi vedle stojících odpadkových košů, zejména od nedopalků cigaret, jako by tyto koše pro umístění odpadků byly neviditelné. A při tom stačí jen trochu natáhnout ruku.

Beznadějně zní postěžování pracovnice marketingu městské společnosti Tepvos, že lidé jsou stále sobečtí a bezohlední a pořádek nebude asi nikdy. Snad přece jenom budoucnost jednou přinese zatím neuvěřitelný zázrak a město se stane nejen krásným, ale i čistým.

Reklama

Výběr článků

Načítám