Hlavní obsah

Černá dáma hlídá valečský zámek, který asi zachránil a zároveň zničil dětský domov

Novinky, Vratislav Konečný

Na ukazatel k Valči narazíte na silnici spojující Prahu s Karlovými Vary. Odbočí málokdo, to spíše zajedou na druhou stranu do známější Chyše. Nedobře neodbočivší činí. Připraví se o ojedinělý zážitek, nepopatří barokní zámek, vévodící rozsáhlému parkovému areálu, který se také znovu rodí.

Foto: archiv NPÚ

Zámek Valeč střežený 30metrovou Černou dámou

Článek

Stojí stranou turismu

Spojení Valeč a Fénix je tu doslovné. Zámek se před pár desítkami let zrodil doslova z popela. Že leží Válkův dvůr, jak se původně ves, později na městys povýšená nazývala, mimo hlavní tah, vyplynulo z odvedení původní karlovarské obchodní cesty v počátku 19. století. Přímka silnice se Valči vyhnula, možná tomu je dobře, obec si zachovala přirozený ráz, který ale hodně ztratil po odsunu původního obyvatelstva

Kdysi zde stál hrad chránící přístup do neproniknutelného pralesa Doupova, později vojenského újezdu, štěstí bylo, že se erár nerozmáchl šířeji a nezabral i Valeč.

Vyzdobeno Braunem

Černá dáma je nejmohutnější borovice u nás (třicet metrů vysoká), v roce 2011 jí bylo 250 let, je jakousi strážkyní při příchodu k zámku. Park je plný kopií soch M. B. Brauna, jsou alegoriemi lidských vlastností a antických bohů, po východočeském Kuksu nejrozsáhlejší sochařova kolekce. Kopie proto, že originály jsou v lapidáriu kláštera v Kladrubech, 7 soch bylo ukradeno.

Nádherný zámek nechal postavit na konci 17. století  ze zničeného  renesančního objektu v barokní podobě hrabě Jan Kryštof Kager ze Štampachu. Nechal založit i zahradu, kterou po jeho smrti rozšířil a stavbami obohatil synovec Jan Ferdinand Kager z Globenu. Staviteli byli italští architekti. Když se procházíte po pahorku Neuhaus, kde tekl vodopád, jsou tu trosky přírodního divadla a zanedbané stromy, je vize, že se pozvolna vše znovu alespoň částečně obnoví, dosti fantaskní.

Brauna doporučil Kagerovi jeho přítel J. A. Špork, stavitel Kuksu, který na Valeč jezdil, zejména za dcerou Jana Ferdinanda. Braun ale nedostal zaplaceno. Panství bylo zadlužené.

Shořel, ale stojí

Na plošině u zámku stojí nádherný, nedávno zrestaurovaný kostel Nejsvětější Trojice (1710 - 1728). Posledním majitelem byl dr. Jan Larisch-Mönnich. Benešovy dekrety ho majetku zbavily, stačil s sebou odvézt většinu mobiliáře. Zámek se, jako mnoho podobných objektů v majetku státu, stal sídlem rozličných organizací, kterým byla kulturní památka pouhou uživatelskou pomůckou.

Roku 1953 sem nastěhovali dětský domov, což bylo alespoň částečnou zárukou, že zámek nespadne. Bohužel v roce 1976 od poškozeného komína zámek vyhořel, co nevzal oheň, zničily proudy vody. Narušila se statika, hrozilo stržení. Technická obnova spolkla obrovské finanční prostředky, další by objekt potřeboval.

Vnitřek si prázdného zámku můžete prohlédnout, nejhezčí je bohatě štukovaný Braunův sál. Na zámku se pořádají různé akce, od roku 2006 festival Povaleč. Valeč by zasloužila pořádné využití, nejen jako výstavní prostor.

Na opravu čekají hospodářské budovy, i kdysi nádherný skleník, je tu ale možnost ubytování.

Mat černou dámou

Černá dáma vše střeží, podle pověsti tu hrála mladá komtesa o svůj osud. Měla se vdát za přestárlého šlechtice, vše skončilo šachovou hrou, u mladého jehličnanu, kdy šlechtična dala svému otci, vyhlášenému hráči, mat černou dámou. Byla zachráněna, věděla, že otec ji nechal vyhrát.

Reklama

Výběr článků

Načítám