Hlavní obsah

Centrum moravskoslezské metropole si připomíná 750. výročí první zmínky o Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 8. září se ostravské Masarykovo náměstí proměnilo v centrum oslav 750. výročí první písemné zmínky o Ostravě z roku 1267. Historický rej začal již ve 12 hodin a pokračoval na Černé louce a na valech Slezskoostravského hradu. Sobotu 9. září zahájí slavnostní mše svatá.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 1267 - 8.9.2017 Historický rej na Masarykově náměstí. Průvod. Jízda rytířů.

Článek

Oslavy 750. výročí první písemné zmínky o Ostravě začaly na Masarykově náměstí ve 12 hodin vystoupením komediantů. Historická kapela zahrála Bujaré písně středověku. Následovala divadelní představení pro děti a dospělé. 

V 16.30 hodin následoval slavnostní kostýmový průvod. Přijeli kostýmovaní zástupci všech vrstev tehdejších obyvatel Ostravy. Rytíři na koních a také vojáci, kteří bojovali za třicetileté války. Představili se i četníci na koních v uniformách První republiky. 

Slavnostní dny zahájil průvodce oslavami Jaroslav Nitka, kterého diváci uvidí i v sobotu 9. září. Občany na zcela zaplněném Masarykově náměstí přivítali v dobových kostýmech konšelé Ostravy. Z pódia zúčastněné přivítal hlavní konšel - primátor města Ostravy Tomáš Macura a konšel - náměstek primátora Zbyněk Pražák. Slavnosti zahájili ryze ostravským mokem Ostravarem.

Průvod pak prošel areálem Černá louka, kde se od 16 hodin budoval vojenský dobový tábor žoldnéřů války třicetileté. Pokračoval po Hradní lávce přes řeku Ostravici do areálů valů Slezskoostravského hradu, kde se lidé podívali na výcvik dravých ptáků,  rytířský jezdecký turnaj a pěší jezdecký turnaj. Program byl zakončen adrenalinovou ukázkou Ostrava v záři ohňů. Noční program na hradě ukončil koncert pardubické historické rockové kapely GNOMUS.

Sobotní program odstartuje v 10.00 hodin na Masarykově náměstí netradičně. Poprvé v historii se tak u příležitostí výročí města uskuteční děkovná bohoslužba Slavnostní mše svatá, kterou bude celebrovat ostravsko-opavský biskup Mons. František Václav Lobkowicz.

Kromě duchovního rozměru nabídne mše i zajímavou podívanou, a to ceremoniální žehnání praporů a organizacím, které tyto prapory reprezentují. Vedle vojáků, policistů nebo hasičů zde budou kupříkladu zastoupeni skauti či jednotlivé městské obvody, jejiž praporům biskup požehná.

Slavnostní mše svatá bude doprovázená orchestrem - Instrumentálním sdružením při katedrále Božského Spasitele, Pěveckým sborem ostravských farností pod vedením Lukáše Kubelky. Na varhany budou hrát Lukáš Kubelka a Radka Slaninová.

Od 11.00 hodin budou zahájeny programy na Černé louce ukázkou výcviku pikanýrů - Švédové ve městě, v areálu valů před Slezskoostravským hradem bude představení rytířů. Na Slezskoostravském hradě program sobotního dne zahájí historická kapela Bohémští bardové.

Na jeden z vrcholů celoročních oslav přijali pozvání zástupci hned šesti partnerských měst. Dorazili hosté z Katovic, Číny. Kromě města Gaziantepu, Suzhou, Miškolce a Drážďan potvrdilo účast také město Pireus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám