Hlavní obsah

Centrum InGarden zve na výstavu fotografií tajuplných městských zákoutí

• Aktualizováno
Novinky, Barbora Horešovská

Slovo URBEX je zkrácená verze anglického sousloví „Urban Exploration“, což lze do češtiny přeložit jako městský průzkum. Především se tedy jedná o průzkumnické aktivity dnes již opuštěných obytných prostor nebo průmyslových zařízení.

Foto: Barbora Horešovská
Článek

Zajímají vás fotografie z nevšedních prostor, které mají v sobě kouzlo dávno zašlé krásy? Výstava, kterou pořádají dva autoři (Czech Urbex Foto a Next Urbex) společně s občanským sdružením InGarden by vám právě pohled na tyto fotografie měla umožnit.

Pro někoho je Urbex pouze špinavou a riskantní ztrátou času, pro jiné však představuje možnost nevšedního dobrodružství. Velký počet převážně mladých lidí v západních zemích se začíná této činnosti systematicky věnovat. Opuštěných a neprozkoumaných objektů stále přibývá a mají jedinečnou atmosféru.

Jak říká jeden z organizátorů výstavy Josef Horešovský: „Myslím si, že jsem nebyl sám, kdo jako malý kluk rád přelézal rezavé ploty starých fabrik a vychutnával si ten vzrušující pocit zakázaného. Už dávno nejsem malý kluk, ale z pořádné porce adrenalinu mám radost pořád.”

V dnešní době dobře reklamované, předplacené, masové zábavy, která zvesela proudí z překrásných nákupních galerií, může být Urbex alternativou pro lidi, kteří si své dobrodružství chtějí a umí obstarat sami.

Dovolujeme si proto pozvat od 13. března do 13. května do školicího centra InGarden v Praze 10 ke zhlédnutí uvedené výstavy. Pokud máte zájem, poznat osobně autory, zveme i na vernisáž, která proběhne 12. března od 19 hodin. V tom případě je nutná registrace na ingarden@ingarden.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám