Hlavní obsah

Centrem Šestiměstí byla Lobava, kdo chtěl být radním, musel zdolat třílitrový pohár vína

Novinky, Jana Vančatová

Lužické Šestiměstí - spolek měst založený roku 1346, trvající do roku 1815. Tvořilo jej šest měst: Budyšín, Kamenec, Žitava, Zhořelec, Lobava v dnešním Německu, město Lubaň na území dnešního Polska. Politicky vlivné, nesmírně prosperující uskupení patřilo s Horní Lužicí až do roku 1635 České koruně.

Foto: Jana Vančatová

Impozantní radnice Lobavy (Löbau) s gotickou věží připomíná dodnes historii, kdy město bylo centrem prosperity

Článek

Cestování v pozdním středověku bylo pro obchodníky i panovníky namáhavé, ale především nebezpečné. Loupeživí rytíři a lapkové byli stále troufalejší, napadali zejména významné obchodní stezky, po kterých jedni putovali za obchody, jiní proto, aby domlouvali významná mocenská spojení a posilovali svůj vliv.

Velmi sužovaná byla města v okolí cesty Via Regia (Královská cesta) v Horní Lužici. V roce 1346 již byla situace tak neúnosná, že se zástupci šesti hornolužických měst Budyšína, Kamence, Lubaně, Žitavy, Lobavy a Zhořelce rozhodli založit spolek Šestiměstí. Vznikl se souhlasem krále Karla IV., brzy získal jeho plnou moc a mohl jednat „ve jménu krále“.

Společnými silami města bojovala proti všemu, co ohrožovalo jejich obchody. Vytvořila vlastní vojsko, zničila loupežnická sídla, přivedla k poslušnosti loupeživé rytíře ze zchudlých šlechtických rodů. Rozkvět členů Šestiměstí byl nebývalý, uskupení existovalo půl tisíciletí a každý z jeho členů je dodnes malým klenotem. Prvních dvě stě let trvání spolku bylo dobou jeho největší slávy. Bohatá města, ač tři z nich byla menší, spolupracovala na principu rovnosti všech.

V roce 1547 bylo Šestiměstí potrestáno císařem Ferdinandem I. za údajnou vzpouru; vliv spolku začal postupně upadat. Definitivní konec nastal v roce 1815, Vídeňský kongres města rozdělil mezi dvě země, Sasko a Prusko. Čtveřice měst v Sasku pak utvořila Čtyřměstí, i to roku 1868 zaniklo.

Městem, kde Šestiměstí bylo založeno a kde se po staletí setkávali radní, byla Lobava (Löbau). Město nevelké rozlohou, ale s tak půvabným historickým centrem, že jen těžko jeho kouzlu budete odolávat. Ostatně jeho název pochází ze slovanského „lubij“ = líbezný.

Dominantou náměstí jsou honosné měšťanské domy a impozantní radnice s gotickou věží, sídlo Šestiměstí; zde se setkávali zástupci měst k jednáním, ale také bujarým pitkám.

Každého, kdo poprvé měl usednout k poradnímu stolu, čekal nelehký úkol: musel podle zvyku vypít pohár vína. To by nebylo nic náročného, kdyby zdobený skleněný pohár neměl objem tři litry. Ještě dnes si jej můžete prohlédnout v místním Muzeu hornolužického Šestiměstí a řemesel.

V historickém centru se nachází řada měšťanských a kupeckých domů z různých období. Unikátní je Kostel sv. Jana, bývalý klášterní objekt, rozšířený o moderní přístavbu, dnes sloužící jako kulturní centrum. Na okraji města zaplesá srdce milovníků moderní architektury. Dům Schminke vybudoval architekt Hans Šaroun v roce 1933 ve stylu funkcionalismu. Dnes slouží jako centru setkávání architektů.

Nepřehlédnutelným bodem je věž krále Fridricha Augusta na vrcholu Lobavské hory; 28 metrů vysoká litinová rozhledna je světový unikát postavený v roce 1854. Nikde jinde na světě byste podobnou litinovou krajkovou krásku nenašli. Z jejího vrcholu je krásný rozhled na Žitavské i Jizerské Hory, většinu Horní Lužice, zejména nyní, na jaře.   

Reklama

Výběr článků

Načítám