Hlavní obsah

Centrem Ostravy prošel průvod masopustních masek a dobré zábavy

Novinky, Josef Zajíc

Centrem Ostravy v úterý 12. února procházel masopustní průvod masek. Amatérští a profesionální herci, studenti, muzikanti, účastníci z deseti ostravských kulturních a vzdělávacích institucí, sociálních zařízení a občanských sdružení se podle tradice slavnostně rozloučili s obdobím zábavy, plesů a veselí.

Foto: Josef Zajíc

Masopust OSTRAVA 2013 - Masarykovo náměstí. " Matka Země". 12.2.2013

Článek

Masopustem je v lidové tradici míněno období svatých Tří králů do začátku předvelikonočního půstu. Jinak řečeno od 6. ledna do Popeleční středy. Masopustní úterý je vyvrcholením období zábavy. Ostravská akce každoročně probíhá v termínu, který tradici masopustního úterý respektuje a je pro realizaci ostravského masopustu závazný.

"Myšlenka uspořádat masopustní průvod historickým centrem Moravské Ostravy vznikla na půdě etnografického pracoviště Ostravského muzea již v roce 2008," informovala Andrea Weglarzyová, koordinátorka projektu. "Masopust Ostrava 2013 je nekomerční kulturní program pro širokou veřejnost, kterým chceme přispět k oživení centra města, a podpořit slábnoucí identifikaci obyvatel s jeho historickým jádrem. Lidové divadlo, zábava, tanec, veselí, koblihy, zabijačka neodmyslitelně patří k masopustu a doprovázely masopustní průvod i nyní," dodala.

Program Masopustu Ostrava 2013 zahájily pracovnice Ostravského muzea v maskách "Matky Země" a "Větrného živlu". Po úvodu se přítomným divákům předvedly děti z folklórního souboru Hlubinka a souboru Heleny Salichové, skupina dětí ze studia Divadla loutek a vystoupení souboru Čtyřlístek.

Za všebecného veselí, hudby a tance průvod centrem Ostravy z Masarykova náměstí vedla "Matka Země". Tu následovali maškary Bílého dívadla, Divadla loutek, studenti Janáčkovy konzervatoře a gymnázia v Ostravě, Cirkusu trochu jinak. Rytmus pochodu průvodu udávali Muzikanti z Polanky a Sbor dobrovolných hasičů z Pustkovce.

Průvod prošel centrem Ostravy okolo významných míst a kulturních institucí a vrátil se zpět na Masarykovo náměstí, odkud vyšel.

Setmělo se. Nastal konec masopustu. Zabíjela se koza a pochovala basa. Vše ukončil smuteční průvod okolo náměstí s basou a svíčkami za zvuku smutečního pochodu.

Je dobré, že lidové tradice velí, že přijde jaro. Bude krásně. Všechno se zazelená. Bude opět veselo a opět bude co slavit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám