Hlavní obsah

Celníci odhalili padělaná ložiska z Číny v hodnotě devíti miliónů korun

• Aktualizováno
Novinky, Leona Roháčková

V úterý provedli pražští celníci kontrolu prodávaných ložisek u neautorizovaného prodejce na Praze 9. Objevili v něm více než pět tisíc kusů padělků kuličkových ložisek do alternátorů a jiných strojů s logy SKF. Hodnota originálů by dosáhla 9 miliónů korun.

Foto: CÚ Praha
Článek

Ložiska byla zabalena v krabičkách označených logy SKF, na kterých byl nesprávný čárový kód a chybné datum výroby. "Neshodovala se ani země původu a zarážející byla i nízká prodejní cena," konstatovala mluvčí pražských celníků Ivana Kurková.

Do obchodu se celníci vydali na základě podnětu majitele práv duševního vlastnictví k ochranné známce SKF, jednoho z největších světových výrobců valivých ložisek. Zástupce firmy Miloslav Hloušek byl kontrole přítomen. „Jsou to padělky ložisek naší značky, které pocházejí z Číny. Padělání je celosvětový problém, se kterým díky celníkům úspěšně bojujeme. Dokladem je tato vysoce efektivní a profesionální kontrola,“ řekl Hloušek.

Padělky ložisek mohou snížit životnost výrobků, nebo je poškodit, v horším případě mohou ohrozit zdraví či životy lidí.

Své stanovisko k případu sdělil zástupce prodejce. „Obdrželi jsme nabídku od dodavatele z Číny - jelikož cena se nám zdála podezřelá, nechali jsme si poslat vzorky a certifikáty,” uvedl produktový manažer Ondřej Kopecký. „Od jednoho prodejce SKF jsme si nechali ověřit pravost ložisek - neoficiálně nám sdělil, že vypadají jako pravá, ale nemusí být,” podotkl Kopecký.

Prodejce i s vědomím možného rizika si nechal poslat z Číny zásilku. Přišla totožná ložiska v porovnání se vzorky. „Tudíž jsme si mysleli, že je vše v pořádku. Domnívali jsme se, že SKF má nejspíš v Číně továrnu, z níž ložiska dostal za jinou cenu, než je obvyklá,” řekl Kopecký.

Jak zdůraznil, na trhu jsou 17 let, nikdy nikoho záměrně nepodvedli. „Podvedeni jsme teď ale byli my sami. Osobně jsem poté telefonoval všem zákazníkům, kteří si od nás uvedené zboží koupili, omluvil se jim a vše od nich stáhl na naše náklady,” dodal Kopecký.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám