Hlavní obsah

Celníci objevili v pracích prášcích 30 tisíc tablet léku s pseudoefedrinem

Novinky, Leona Roháčková

Více než 30 tisíc tablet léku s pseudoefedrinem, který je zneužíván k výrobě drog, objevili severočeští celníci v krabicích s pracím práškem. Tablety našli celníci při náhodné kontrole koncem druhého říjnového týdne ve voze pětatřicetiletého muže nedaleko Varnsdorfu. Tomu hrozí až dvanáct let vězení.

Foto: CŘ Ústí nad Labem
Článek

Téměř osm kilogramů vyloupaných tablet léku s vyraženým nápisem SUDAFED převážel muž v bílé Škodě Octavia české imatrikulace. Mobilní hlídka si vozidlo náhodně vytipovala nedaleko Varnsdorfu v rámci kontrolní činnosti zaměřené na pátrání po zboží uniklém celnímu dohledu.

"Při kontrole vozu celníci narazili v zavazadlovém prostoru na 15 krabic s pracími prášky různých značek. Pozornosti celníků neunikly dvě krabice, které byly přelepeny průhlednou izolepou. Členové hlídky v nich objevili, pod vrstvou pracího prášku, igelitové tašky plné vyloupaných tablet léku," uvedl tiskový mluvčí Celního ředitelství Ústí nad Labem Jiří Nejedlý.

V konečném součtu napočítali celníci 32 629 kusů tablet. V každé je přitom obsaženo 60 mg pseudoefedrinu, látky zneužívané k výrobě pervitinu. Ze zadržených tablet by bylo možno vyrobit téměř 1250 gramových dávek pervitinu, jehož cena by se na černém trhu pohybovala zhruba od 700 tisíc korun výše.

Řidič čelí podezření ze spáchání trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy, za což mu hrozí trest odnětí svobody až dvanácti let.

"Od začátku roku se jedná v pořadí o třiadvacátý případ záchytu léků. Hlídkám mobilního dohledu se podařilo při silničních kontrolách na severu Čech již odhalit bezmála 70 tisíc tablet léků s pseudoefedrinem," dodal mluvčí. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám