Hlavní obsah

Čechy na severovýchodě si těžbou plynu zničit nedáme, tvrdí starostové

Novinky, Jiří Horák

Stovky lidí řešily 6. března v Náchodě problematiku těžby takzvaných břidlicových plynů. Jde o surovinu, která by mohla výrazně zvýšit soběstačnost Česka na energiích. Většina obyvatel se ale domnívá, že technologie těžby, při které jsou do země vháněny jedovaté látky, je velmi riziková.

Foto: Jiří Horák videovize.info

Při těžbě břidlicových plynů je prý nutné několikrát pustit do země 16 cisteren jedovatých látek.

Článek

"Zásoby ropy ubývají, je třeba hledat náhradu. Nerad bych se dočkal, aby litr benzínu stál sto korun," řekl Juraj Franců z České geologické služby Brno. "Neradi bychom se dočkali, aby litr vody stál dvě stě korun," odpověděli mu starostové z Náchodska, Broumovska a Trutnovska.

Seminář o těžbě svolal hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc do městského divadla dr. Josefa Čížka v Náchodě. Pozvání přijalo šest desítek starostů dotčených oblastí a také zástupce Ministerstva životního prostředí ČR, odborník na geologii, a zástupci těžební společnosti. Proti těžbě demonstrovaly před divadlem stovky lidí, které hlasitě žádali zachovat čistou vodu.  

"Nikdo nevíme, k jakým procesům dochází hluboko pod povrchem naší krásné země. Jak vzniká běloveská minerální voda, proč je na Broumovsku obrovská zásobárna velmi kvalitní pitné vody," ptal se před demonstrujícími senátor Petr Pakosta. To vše by podle něj mohlo být zničeno.

Šestnáct cisteren jedů do hloubi země

Na náměstí stála fekální "vétřieska" s obrovskou šestnáctkou. Právě tolik cisteren jedů je potřeba na jeden frakovací proces těžby plynů u jednoho z vrtů. Vrtů by mělo být několik desítek a v každém z nich je plánováno více frakovacích procesů.

Zástupci těžební společnosti starostům vysvětlovali, že se jedná vlastně jen o soli a chemikálie srovnatelné s čistícími prostředky běžně používanými v domácnostech.

Starostové ale těžaře obvinili, že neříkají celou pravdu. Těžaři připustili, že ani oni sami neznají přesné složení tekutiny vháněné do hloubky země. "Pokud k těžbě dojde, stane se tak nejdříve za tři roky a za tu dobu se technologie může změnit. Ujišťuji vás, že použijeme to nejčistší a nejekologičtější co budeme mít k dispozici," řekl výkonný ředitel těžařské firmy Hutton Energy David Messina.

"Tak si to tam nechte," ozvalo se spontánně z řad starostů. Ti se podivovali také nad tím, že se o celém nebezpečí dozvěděli až ve chvíli, kdy už ministerstvo životního prostředí vydalo předběžné rozhodnutí o stanovení území, kterého se žádost firmy dotýká.

Emil Rudolf z ministerstva životního prostředí k tomu řekl, že oni vydali dosud nepravomocné rozhodnutí, ve kterém stanovili průzkumné území. Nejde o souhlas s těžbou.

Vlastníkem nerostů je stát

Emil Rudolf upozornil, že vlastníkem nerostů je stát, bez ohledu na to, komu patří pozemek, pod kterým se nerost nachází. "Jen stát rozhoduje o tom, jestli svoje vlastnictví využije nebo ne," řekl Emil Rudolf.

Starostové se ale domnívají, že byli podvedeni, když ministerstvo rozhodlo bez nich. "V žádném případě nesmí být povolen ani průzkum, protože už ten může být pro životní prostředí nebezpečný a firma do jeho provedení investuje nemalé peníze pouze s vidinou budoucího zisku," shodli se starostové, kteří se obávají, že pokud průzkum zjistí těžitelné zásoby, bude tlak těžařů na návratnost vložených financí obrovský. 

V tomto smyslu přijali starostové takzvanou Náchodskou deklaraci proti rizikovému průzkumu i těžbě.

Reklama

Výběr článků

Načítám