Hlavní obsah

Čarodějnický kongres na hradu Kost potěší milovníky magie i zpěvu

Novinky, Ivana Kvasnicová

Na Čarodějnickém kongresu na hradu Kost čeká na milovníky magie víkend plný tajemství a zábavy v divokém rytmu Samby. Těšit se mohou na výklady věštců, numerologů, vykladačů karet, vystoupení mágů i čarodějek. V bohatém programu zazpívá i Martin Maxa, Josef Vágner a Richard Pachman.

Foto: hrad Kost
Článek

Gotický hrad Kost se nachází v Českém ráji na skalním ostrohu uprostřed tří údolí. Podle dochovaných zdrojů si ho dal postavit Beneš z Vartemberka ve 14. století.

Jak praví legenda, hrad dostal jméno Kost v dobách, kdy jej obléhal Jan Žižka a po neúspěšném dobývání hradu prohlásil, že je pevný jako kost. Jméno však mohlo být odvozeno od podpisu zakladatele hradu, který se do sobotecké zakládací listiny podepsal Benesius de Costy, což Češi přeložili jako Beneš z Kosti.

Hrad v průběhu doby mnohokrát vystřídal majitel. Jeho posledním majitelem byla Anna Marie dal Borgo Netolická do roku 1948. Po roce 1989 byl majetek vrácen v restituci jejímu manželovi Norbertu Kinskému.

Prohlídka hradu 

Prohlídka hradu je rozdělena do čtyř okruhů. První okruh je věnován rodu Kinských v Čechách. Tvoří jej rodinné portréty a obrazy jednoho z nejstarších šlechtických rodů.

Druhý okruh se zabývá trestním právem v 16. až 18. století. Dále je nabízena kompletní prohlídka hradu (spojený 1. a 2. okruh) nebo okruh zkrácený, který ukazuje exteriéry hradu.

Nový ochoz na nádvoří

V říjnu minulého roku byla dokončena na posledním nádvoří podél cimbuří stavba 45metrového ochozu ve výšce 10 metrů, která nabízí překrásný pohled do údolí Plakánku. Při stavbě bylo použito pouze asi 40 metrů krychlových dubového dřeva vytěženého v lesích Kinských, stavba je bez kovových spojovacích prvků.  

Čarodějnický kongres 

Na hradu Kost se koná Čarodějnický kongres již po jedenácté. Pro milovníky magie je připraven víkend plný tajemství a zábavy v divokém rytmu samby.

V sobotu 26. 7. od 9 do 19 hodin a v neděli 27. 7. od 9 do 17 hodin na všechny návštěvníky čeká spousta čarodějnické zábavy: výklady věštců, numerologů, vykladačů karet, vystoupení mágů i čarodějek v hradních místnostech s volnou prohlídkou pokojů. Seznámíte se také se středověkými vykuřovadly hradu i s lečebnými bylinkami čínské medicíny.

Těšit se můžete na zpěváka Martina Maxu, Josefa Vágnera a Richarda Pachmana, zpěvačku Anetu Adamovou a na Ranku, která představí své recitály autorských písní z nově vydaného alba Lásku svou mám. Vystoupí i oblíbený herec Jan Čenský, známý např. z pohádek O princezně, která ráčkovala, Princové jsou na draka a ze seriálu TV Nova Ordinace v Růžové zahradě. Za kouzelníky předvede své umění Aleš Březina.

Pohádka o čaroději a zumba

V sobotu bude připraven příběh o čaroději, který nestraší, neškodí lidem a všechno poplete. Pohádku O Ježibabákovi zahrají členové Divadelní společnosti Josefa Dvořáka.

Zumba v podání tanečníka Davida Valčuha bude také součástí bohaté programové nabídky. Fitness program je sestavený na latinskoamerické rytmy a směsice mezinárodních hitů. Za asistence Davida Valčuhy, tanečníka nejvyšší třídy M v latinskoamerických tancích a předního pražského instruktora zumby si zatančí úplně každý.

Reklama

Výběr článků

Načítám