Hlavní obsah

Čarodějnice na Ladronce 2018

Novinky, Štěpánka Friedrichová

V pondělí 30. dubna proběhla v areálu Ladronka tradiční akce Městské části Prahy 6 u příležitosti pálení čarodějnic. Součástí akce byla i workshopová zóna Domu dětí a mládeže hlavního města Prahy.

Foto: Štěpánka Friedrichová
Článek

Přestože bylo v Praze tento den akcí spousta, Čarodějnice na Ladronce jsou tradičně hojně navštěvovány, a jinak tomu nebylo ani letos.

Pondělní počasí akci přálo, a přestože čarodějnice letos připadly na pondělí, a ne všechny děti dostaly ve školách ředitelské volno, odpoledne se jich v areálu sešlo opravdu hodně.

Nahoře na pláni měla své stánky a aktivity Praha 6 a její partneři. V keramické dílně si děti mohly vybarvit a všemožně zkrášlit vypálené výrobky, dále zde byla tvořivá dílna a mnohé sportovní aktivity. Jídla a pití byla opravdu hojnost. Pivo, svařák, medovina, burgery všech možných velikostí a druhů, palačinky, vafle, cukrovinky, koblížky nebo belgické hranolky.

Vzhledem k silnému větru, který v brzkém odpoledni trochu komplikoval stabilitu některých stánků, byl vydán zákaz pálení čarodějnic, proto se večer kolem půl osmé krásná obří čarodějnice stále vyjímala na hlavní pláni. Po celé odpoledne probíhal program i na pódiu.

Nedaleko Food zóny měly své zázemí workshopy DDM hl. m. Prahy. Ty prezentovaly jak činnost jednotlivých středisek domu dětí a mládeže, tak byly zaměřeny tematicky.

Stále populárnější PaVěda nabízela hned několik pokusů. Pokus sopka spočíval v tom, že se do kelímku nasypalo trochu jedlé sody a zalila se kapkou jaru. Následně se přilila potravinářská barva, aby sopka získala specifickou barvu. Směs se promíchala a zalila octem. Poté začala rychle nabývat na objemu, pěnit a přelila se přes okraj kelímku.

Dále si děti na pokusu s tučňákem mohly vyzkoušet, proč se těmto zvířatům v zimě nenamočí křídla. Šablona tučňáka se vybarvila voskovkami a poté se obrázek nastříkal připravenou tekutinou. Voskovky vodu nepropustí, stejně jako si tučňákovi nepromočí jeho mastná křídla.

S Pavědou neboli parádní vědou se malí badatelé (děti již od pěti let) mohou seznámit na kroužcích DDM hl. m. Prahy. Hravým způsobem na nich poznají, čím se zabývá biologie, chemie, fyzika a základy technických oborů.

Zájemci o přírodu si přišli na své ve stánku Stanice přírodovědců, kde pro ně byla přichystána „poznávačka“, při které přiřazovali názvy jednotlivým zvířatům a rostlinám, ti menší si mohli vyzkoušet obří puzzle.

V dílničkách si děti mohly vyrobit vlastního netopýra nebo pavouka.

V dílničkách si děti mohly vyrobit vlastního netopýra nebo pavouka. Sportovně založené děti si mohly vyzkoušet některý z netradičních sportů – badminton, frisbee nebo softball. Na akci nemohl chybět skákací hrad, který byl v neustálém obležení, ale na všechny se nakonec dostalo, a to hned několikrát.

Kromě řady zajímavých stánků probíhal program i na pódiu, kde nechyběla dvakrát za odpoledne zajímavá improvizační pohádka. Celým odpolednem na pódiu provázel Pavel Wieser.

Čarodějnice na Ladronce se letos opět vydařily, a přestože nedošlo na tradiční zapálení čarodějnice, všichni si zde přišli na své.

Reklama

Výběr článků

Načítám