Hlavní obsah

Čápi se již chystají k odletu do Afriky

Novinky, Jiří Šafránek

Desítky čápů bílých je možno v těchto dnech pozorovat na polích, kde se shromažďují a připravují ke společnému odletu do teplých krajů. Čápi k nám přiletěli koncem března a začátkem dubna, odchovali jedno až pět mláďat a nyní v polovině srpna postupně odlétají.

Foto: Jiří Šafránek

Mladí čápi se připravují k odletu z hnízda.

Článek

Čápi bílý u nás hnízdí převážně na komínech v obcích a nebo na stromech. Lidé jim často budují i umělé hnízdní podložky, aby je přilákali k hnízdění.

Zajímavá podložka je například v obci Tlumačov na Zlínsku. Jde o kovovou konstrukci ve tvaru komolého jehlanu, na jehož vrcholu je čapí hnízdo. Každoročně zde čápi odchovávají několik mláďat. Právě v těchto dnech si tři čápata začínají procvičovat křídla před prvním letem.

Díky kroužkování mláďat čápů je známo, že od nás odlétají převážně jihovýchodním směrem přes Maďarsko, Rumunsko a Bulharsko do Turecka a dále přes Izrael do Afriky. Naši čápi létají zimovat přes východní Afriku až do Jihoafrické republiky, což je 9 až 10 tisíc kilometrů. Díky satelitnímu sledování bylo zjištěno, že při podzimním tahu uletí denně 300 až 400 kilometrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám