Hlavní obsah

Bývalou manželku rok pronásledoval, stejnou dobu si možná odsedí ve vězení

Novinky, Leona Roháčková

Policejní komisař zahájil 14. října trestní stíhání muže z Pelhřimovska pro podezření ze spáchání přečinu nebezpečné pronásledování. Muž po celý rok svou bývalou ženu a syna zahrnoval urážlivými telefonáty a SMS zprávami. Jen za poslední čtvrtrok došlo k více než 1800 kontaktům. Muži hrozí rok vězení.

Foto: Leona Roháčková
Článek

Muž svou bývalou manželku sledoval při cestě do zaměstnání a do místa trvalého bydliště. "Pomocí telefonu rovněž kontaktoval a posílal SMS zprávy i svému synovi, který žije ve společné domácnosti s matkou a kterému vyhrožoval i fyzickou újmou," uvedla pelhřimovská policejní mluvčí Hana Kotková s tím, že u obou vzbudilo toto jednání důvodnou obavu o život a zdraví. Muži, který je stíhán za stalking neboli nebezpečné pronásledování, hrozí rok vězení.

V loňském roce pelhřimovští policisté prošetřovali dva případy, kdy se jednalo o nebezpečné vyhrožování. Jeden z nich byl v listopadu 2010 ukončen návrhem na podání obžaloby. "V letošním roce jsme zadokumentovali čtyři případy," konstatovala mluvčí.

V dnešní době se pro případy nebezpečného pronásledování často používá anglický výraz stalking, což znamená pronásledování, opakované stupňované obtěžování, které může mít různou podobu a intenzitu. Mezi nejčastější projevy stalkingu patří opakované a dlouhodobé pokusy kontaktovat oběť pomocí SMS zpráv, e-mailů, dopisů a vzkazů přes ICQ a Skype. Dále může pronásledovatel ničit majetek oběti a zvláště potom poškozovat její pověst. V České republice se s nebezpečným pronásledováním setkalo asi deset procent populace. Nejčastějšími oběťmi stalkingu jsou expartneři, celebrity a politici.

"Dejte stalkerovi najevo, že o jeho zájem nestojíte, neodpovídejte na jeho vzkazy a nechoďte s ním na schůzky. Výhružné a nechutné SMS zprávy a vzkazy si uschovejte jako důkaz a kontaktujte Policii České republiky," dodala Kotková. 

Reklama

Výběr článků

Načítám