Hlavní obsah

Bývalá vězenkyně přiblížila utrpení v sibiřských lágrech

Novinky, Jiří Smutný

V sobotu 21. října zavítala do Moutnic Věra Sosnarová, která byla po druhé světové válce odvlečena z Brna do Sovětského svazu a vězněna v gulagu. Mnohaleté utrpení zázrakem přežila, a dokonce se jí podařilo vrátit zpět do Československa. O svých zážitcích vyprávěla v zaplněné moutnické orlovně.

Foto: Jiří Smutný

Věra Sosnarová

Článek

Statečnou ženu přivítal sál plný posluchačů. „Přišla se s námi podělit o svoje zážitky,” uvedl starosta obce Ing. Antonín Vymazal, když ji představil a krátce přivítal.

A pak už následovalo vyprávění, zahrnující přes 80 let života. Od dětství prožitého v Brně - Slatině přes odvlečení na Sibiř až po návrat do Československa a otrockou práci v zemědělském družstvu za symbolickou odměnu.

Paní Sosnarová má obdivuhodnou paměť a svým poutavým vyprávěním vlastních zážitků, často až překvapivě otřesných, hned od začátku zmrazila celý sál. Při vzpomínkách na ty nejkritičtější okamžiky se i jí samotné draly slzy do očí. Svůj příběh vyprávěla dvě a půl hodiny bez přestávky. Během té doby byl sál zcela oněmělý. Až na závěr pak přišel bouřlivý potlesk jako uznání a obdiv k tomu, co člověk všechno vydrží.

Její vzpomínky sepsal Jiří Svetozar Kupka (1921-2017) a tato kniha s názvem Krvavé jahody u nás vyšla již v pátém vydání. A stále je o ni velký zájem, což se ukázalo i v Moutnicích. Lidé si ji houfně kupovali a nechávali podepsat.

Reklama

Výběr článků

Načítám