Hlavní obsah

Byly na Velharticích korunovační klenoty? Během Zamykání hradu se můžete zeptat

Novinky, Vratislav Konečný
Aktualizováno

Památkové objekty se tak trochu podobají medvědům. Přes léto se vykrmí návštěvníky, aby přes zimu ve spánku nepřízeň počasí přežily a na novou sezónu se připravily. Ne všechny hrady a zámky tak učiní, ale Velhartice, kde se měl císař Karel IV. dívat na dno číše se zdejším Buškem, v sobotu zavírají. Sportovně!

Foto: archiv NPÚ, pracoviště České Budějovice

Věž se jmenuje Putna, most, spojující ji s hradem je unikátem v evropské hradní architektuře

Článek

Sedmnáctý ročník oblíbeného běhu Zamykání hradu o hradní klíč se uskuteční v sobotu 31. října od 13 hodin. Poběží se v několika věkových kategoriích a vítěz si užije vyhlídkový let. Na závěr čeká diváky i účastníky lampionový průvod a slavnostní ohňostroj.

Akce začíná ve 13 hodin zápisem závodníků. První poběží ve 14 hodin pážata, tedy děti ve třech věkových skupinách 3–5 let, 6–8 let a 9–11 let na vzdálenost od 150 do 600 metrů. Mladí panoši ve věku 12 až 15 let a hradní dámy od 12 do 100 let odstartují běh na dva kilometry v 15 hodin. Šestikilometrový běh rytířů, tedy mužů od 16 do 100 let začne v 16 hodin.

Připomenou i Jana Wericha

„V mezičase se mohou návštěvníci pokochat ukázkami vazeb podzimních kytic v podání Hany Kindelmannové Šebestové a připomenout si 35. výročí úmrtí velkého českého herce a milovníka Velharticka Jana Wericha. V nabídce jsou také volné prohlídky hradu, během nichž lidé potkají historické i pohádkové postavy. Děti i dospělí si mohou vyzkoušet střílení z luku, připraveny budou různé soutěže pro děti a každý si bude moci vyrobit vlastní lampion, který využije během závěrečného lampionového průvodu. Příjemnou hradní atmosféru dokreslí sušická hudební skupina Memento a U hradního sládka bude připraveno občerstvení,” sdělila mluvčí NPÚ České Budějovice Mgr. Jitka Skořepová.

Královské poklady tu nebyly

Prvním známým majitelem podivuhodné stavební památky byl Bušek z Velhartic, zmínka o hradu je z roku 1318. Jeho syn Bušek mladší byl císaře Karla IV. oblíbencem, byl mistrem královské komory. On prý nechal zbudovat mohutný kamenný most spojující věž s palácem, i když novější výzkumy jej přisuzují až pánům z Hradce.

Jezuitský kněz Bohuslav Balbín, znalec české historie, o Velharticích napsal: „V máji 1422 zamýšleli čeští páni ukrýt královskou korunu na nějakém bezpečném a dobře opevněném místě před nástrahami nekatolíků /husitů/ a Pražanů. I nařídili zprvu dopraviti ji na hrad Karlštejn. Pražané se však dozvěděli, že je tam koruna uložena, i hrad oblehli. Ale krátce před obléháním odvezlo deset jezdců, kteří jediní věděli o tom tajemství, korunu a cennější královské poklady k pánu velhartického hradu...” (Čas hradů v Čechách)

Mýlil se Balvín, poklady skončily v Uhrách, do země se vrátily až po roce 1436, na Karlštejně je ukryl protivník Jiřího z Poděbrad purkrabí Menhart z Hradce.

Velhartice poté vlastnili Švihovští, posledním významným majitelem byl původně krejčí, posléze císařský plukovník Martin Huerta. Fanatický katolík, na svých majetcích tvrdě potíral jinou víru. Značně zchátralý hrad opravil a přistavěl renesanční nový palác. 

Na panství se vystřídala řada majitelů, hrad byl v 19. století opuštěn a částečně rekonstruován v romantickém slohu.

Reklama

Výběr článků

Načítám