Hlavní obsah

Burčák poteče proudem. Se slavnostmi vinobraní se roztrhl pytel

Novinky, Zdeněk Šmýd

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Slovácku naplno vypuklo vinobraní. Platí to především pro tradiční slavnosti, s kterými se doslova roztrhl pytel. Uskuteční se ve Strážnici, V Blatnici pod sv. Antonínkem, v Kyjově či v Hodoníně. Zajímavým způsobem je tento víkend doplňují dvě akce zaměřené na vaření gulášů.

Foto: Zdeněk Šmýd

Nejbližší víkendy na Slovácku budou plné zpěvu, vína a burčáku.

Článek

Průvod s obřím hroznem, veselé scénky folkloristů a hlavně plno hudby, vína a burčáku. Tím se vyznačují slavnosti vinobraní na Slovácku. Nejbližší týden si návštěvníci regionu mohou vybrat z několika možností.

Skutečně tradiční pojetí i s krojovanými bude v sobotu 14. září tradičně k vidění ve Strážnici nebo o den později v Blatnici pod sv. Antonínkem. Modernější pojetí s větším množstvím hudby jiné než jen folklorní nabídne tuto sobotu Hodonín se svým Svátkem vína a poprvé Kyjov s akcí nazvanou Královské vinobraní.

Burčák s gulášem?

Na burčák se zaměří v sobotu v podlužácké obci Týnec soutěž gulášů a burčáků. Týnec pak nebude jedinou obcí Slovácka, kde místní týmy uvaří a nechají ochutnat své guláše. Nabídne to i sedmý ročník mistrovství ve vaření gulášů v horňáckém Javorníku.

Pokud skutečně tento víkend na Slovácko za vínem a burčákem vyrazíte, určitě se zastavte po cestě i ve Starém Poddvorově. Obec je vyhlášená svým dýňovým víkendem, při kterém obyvatelé na jeden víkend v roce ozdobí předzahrádky svých domů neuvěřitelně propracovanými výtvory z dýní.

Období vinobraní nejbližším víkendem nekončí. Ten následující se konají například burčákové slavnosti v Moravském Písku, krojované vinobraní ve Bzenci, burčákové odpoledne s pěveckými sbory ve Vnorovech nebo turisticky zaměřené burčákové putování po sklepech obcí mikroregionu Nový Dvůr.

Reklama

Výběr článků

Načítám