Hlavní obsah

Bukovina a Bukovinka: dvě obce poblíž Brna umí potěšit turisty i milovníky historie

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při putování Moravským krasem jsme narazili na místa, která jsou všeobecně méně známá, přesto se v jejich blízkosti nacházejí velice zajímavé pamětihodnosti. Jedná se kupříkladu o obce s podobným názvem Bukovina a Bukovinka.

Foto: Jana Bečková

Značení cest

Článek

Prvně jmenovaná obec Bukovinka je přímo spjatá s poutním barokním areálem ve Křtinách, jelikož odsud byla přenesena socha Sv. Panny Marie na zmíněné poutní místo. Druhá obec Bukovina, v jejímž okolí se odehrává náš výlet, je zase známa svou sochou sv. Václava z roku 1924. Obec Bukovina leží dva kilometry východně od Křtin a první zmínka o ní je známa z roku 1283.

Vydali jsme se od uvedené sochy směrem po cykloturistické trase č. 5081 k Lichtenštejnskému pamětnímu kameni. Tento památník není přímo na cykloturistické trase uprostřed lesů, ale musíme jej hledat, jelikož je umístěn mezi lesním porostem. Nalézá se asi 2,5 km od začátku naší cesty. A to mezi stromy vysázenými při příležitosti založení památníku. 12. listopadu 1898 oslavil kníže Jan II. z Liechtensteina 40. výročí svého panování. Uprostřed mezi 18 vysazenými červenými duby byl umístěn samotný památník.

Odtud pokračovaly naše kroky dále k dalšímu památníku, kterých je v těchto lesích nezvykle velké množství, věnovanému lesníkovi Janu Doležalovi. Tento zde sloužil na začátku předminulého a minulého století.

Naše trasa vedla kolem nejvyššího vrcholu místní vrchoviny - vrchu Proklest (574 m n. m.). Na vrchol jsme nevystoupili a zamířili k dalšímu našemu cíli - Arboretu MZLU Brno a to přes velice zajímavé místo Schindlerovy rybníčky se památníkem K. J. Schindlera a studánkou a zastřešeným odpočivadlem. Karel Jiří Schindler byl lesník a učitel. Je autorem první české lesnické encyklopedie.

Zkušený turista si zřejmě v tomto okamžiku vybavuje turisticky značené trasy a chybí mu navigace podle těchto značení. Avšak zde se setkáváme s velikou zvláštností, kterou je, že každá lesní cesta má své jméno, a tak se můžeme orientovat nejen podle turistického značení, ale také podle tabulek s názvy cest.

Cesta je označena velkou plechovou tabulí se zeleným podkladem a názvem cesty, např. Schindlerova, jež nás také dovedla k uvedenému místu s možností posezení a se studánkou a nově opravenými jezírky zadržujícími vodu v krajině. Celý les je ve správě Školního lesního závodu MZLU Brno a tak je veden v trochu odlišném duchu, než jsme zvyklí.

Všechny památníky jsou součástí Lesnického Slavína rozmístěného v lesích Školního lesního podniku Masarykův les. Odtud jsme pokračovali již po klasické turistické žluté značce a to až k Arboretu MZLU Brno. 

V areálu se nachází krásné jezírko. Měli jsme možnost se sem podívat v době Dne otevřených dveří v říjnu. V podzimní a zimní době je zde zavřeno. Jako v každém arboretu jsou zde stromy označené cedulkou s názvem, dobou růstu. K tomuto místu, pokud nejsme zrovna zkušenými turisty, je možné se dostat autobusovou linkou z Brna.

V obci Bukovina jsme ještě navštívili jednu pamětihodnost - a to místní zvonici z roku 1728, kde je umístěn zvon z roku 1833. Nachází se přímo naproti obecnímu úřadu u zastávky autobusu, který sem jezdí z Brna.

Reklama

Výběr článků

Načítám