Hlavní obsah

Budoucí prodavačky zdarma zabalí mikulášské kornouty i vánoční dárky

Novinky, Vladimíra Krejčí

Mikulášské kornouty i vánoční dárky jako od Ježíška zájemcům profesionálně a zdarma zabalí žákyně Střední školy železniční, technické a služeb. Zpestření adventního času lidem nabídnou v šumperských supermarketech.

Foto: Vladimíra Krejčí

Usměvavé učnice předvedou, co se ve škole naučily a jak jsou šikovné. Touto akcí chtějí upozornit na prestiž a význam profese prodavače a obchodníka.

Článek

„V pondělí 5. prosince budeme balit do kornoutů v několika obchodech, v sobotu 17. prosince od 9 do 13 hodin nás zájemci najdou v prodejně v ulici M. R. Štefánika,“ objasnila Vilma Johnová, vedoucí učitelka odborného výcviku.

Balicí papíry i stuhy lidé získají zdarma. Usměvavé učnice jim předvedou, co se ve škole naučily a jak jsou šikovné. Touto akcí chtějí upozornit na prestiž a význam profese prodavače a obchodníka.

„Mnozí lidé si myslí, že stačí mít jakékoliv vzdělání, aby mohli prodávat. Na absenci kvalitních základů řemesla doplácíme jako zákazníci my všichni,“ posteskla si Johnová.

Budoucí prodavačky a prodavači získávají vzdělání ve Střední škole železniční, technické a služeb v ulici Gen. Krátkého. Po tříletém studiu složí zkoušky a získají výuční list. Mohou pak pokračovat ve dvouletém studiu, během kterého se připraví k maturitě.

„Novinkou od příštího školního roku je změna u čtyřletého studijního oboru obchodník. Zohlednili jsme zájem rodičů o získání nejen maturitního vysvědčení, ale také výučního listu. Studenti jej budou moci obhájit ve třetím ročníku, ve čtvrtém je čeká maturita. Tento model se nám osvědčil u oboru mechanik strojů,“ vysvětlila učitelka, podle které je dobrých prodejců stále nedostatek.

Budoucí prodavači a prodavačky získávají praxi v kantýnách ve čtyřech šumperských středních školách. Skupinová výuka se odehrává v  supermarketech. Na Střední škole železniční, technické a služeb lze navštěvovat i tříletý obor operátor skladování.

„Otevřeli jsme ho před dvěma lety na základě poptávky zaměstnavatelů. V příštím roce vyjdou první absolventi. Uplatnění naleznou v distribučních centrech, ve skladech i výrobních podnicích,“ uvedla Johnová.

V rámci odborného výcviku žáci nejen získají zkušenosti, ale také kapesné pohybující se kolem dvou a půl tisíc korun měsíčně. „Šikovných učňů si zaměstnavatelé cení a nabízejí jim místa,“ dodala učitelka, která žáky vede k tomu, aby se drželi osvědčeného hesla: Náš zákazník, náš pán. „Pokud zákazníkům nabídneme kvalitní zboží a profesionálně je obsloužíme, vždy se rádi vrátí,“ vysvětlila, jaké zásady budoucím obchodníkům a prodavačům vštěpuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám