Hlavní obsah

Broumovským klášterem zněla severská hudba islandských Árstídir

Novinky, Kateřina Ostradecká

Nevšední severský zážitek čekal na návštěvníky broumovského kláštera ve středu 1. dubna. Na besedu a koncert sem zavítala hudební formace Árstídir z islandského Reykjavíku spolu s americkým písničkářem Kylem Woolardem.

Foto: Jaroslav Winter

Islandská kapela Árstídir vystoupila v broumovském klášteře už dvakrát.

Článek

Baladická hudební skupina Árstídir z Reykjavíku, která ve svých skladbách propojuje severská témata přírody a hledání, zavítala do Broumova už podruhé, v rámci propagačního turné po střední Evropě.

„První český koncert nás čekal v pražském Rudolfinu, druhý v Ostravě a závěrečný v Broumově. Přijeli jsme sem už podruhé, tentokrát na tři dny a přivítalo nás tu počasí jako na Islandu,“ divil se aprílovým přeháňkám houslista kapely Karl Pestka.

Po odpolední besedě v broumovském klášteře, během níž kapela představila historii Islandu a islandské hudby, následoval večerní koncert, který vyprodal klášterní Kreslírnu. O úspěšné zahájení koncertu se postaral americký písničkář a kytarista Kyle Woolard, který ke zpěvu strhl i větší část publika.

Árstídir pak během emotivního hodinového vystoupení představili své nové, v pořadí třetí album Hvel, jehož bookletové fotografie pořídil ostravský fotograf Vladimír Půlpán. Kapelu nevykolejil ani chvilkový výpadek proudu - diváci se tak dočkali i akustického unplugged vystoupení.

„ArtCafé s Árstídir bylo kompletně vyprodáno téměř týden před koncertem. Děkuji všem posluchačům za trpělivost a spořádanost v nevelkém prostoru sálu Kreslírna. V budoucnu by se akce s obdobnou návštěvností měly přesunout do nového sálu Dřevník v klášterní zahradě, který bude poskytovat mnohem větší prostor i lepší zázemí. Kapelám Árstídir a Kyle Woolard - The Anatomy of Frank moc děkuji za skvělý výkon a krásný zážitek,“ informoval Jakub Šleis ze Vzdělávacího a kulturního centra Klášter Broumov

Koncert byl podpořen grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska.

Další z koncertů hudebního projektu ArtCafé se uskuteční ve středu 29. dubna. V Kreslírně broumovského kláštera vystoupí od 19 hodin Robert Balzar Trio. 

Reklama

Výběr článků

Načítám