Hlavní obsah

Brontosauří šlápoty se staly oblíbenou poutí prvomájovou přírodou

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spolek Brontosaurus v Ústí nad Orlicí připravil na prvomájový den tradiční pouť jarní přírodou přikrášlenou možnou existencí života prehistorických tvorů.

Foto: Stanislava Dvořáková

Co to je? - Že by záhadný tvor z dávných dob. Moudré ráno jistě záhadu odhalí.

Článek

Novodobou tradicí oslav 1. máje v Ústí nad Orlicí se stala pouť přírodou s oslavou jejího věčného trvání v měnící se kráse a podobě od vzniku života na naší planetě až po současnou dobu.

Organizátorem tohoto pochodu je místní Spolek Brontosaurus, který 34. ročníkem akce zvané Brontosauří šlápoty pozval širokou veřejnost na další trasu po okolí města.

V letošním roce sváteční prvomájovou atmosférou ožil Wolkerův lesopark. Červenými fábory označená cesta od dukelského rybníčku vedla k skautskému srubu, který se stal startem i cílem oblíbeného pochodu.

Od ranních 8 hodin přicházeli zájemci z početných řad dětí s rodiči, doprovázených i prarodiči a rodinnými čtyřnohými mazlíčky. Mezi účastníky se objevily i skupiny teenagerů, kteří ocenili tento druh zábavy, a jednotlivci s touhou společného prožití tohoto dne.

Zásluhu na přípravě této akce má ústecký Spolek Brontosaurus v čele vedoucích manželů Michala a Lenky Mikyskových a dalších 13 členů s vydatnou pomocí žáků ZŠ Bratří Čapků.

Tentokrát vytyčená poznávací šestikilometrová trasa vedla východním okrajem města lučními cestami k Sojčímu potoku a dále kolem zahrádkářských osad k letišti s návratem přes sídliště do Wolkerova údolí.

Během cesty místy s divokou, ale i zcivilizovanou přírodou bylo třeba na pěti stanovištích splnit zadané úkoly z oblasti vědomostí i fyzických dovedností. Po úkolech připravených ČČK to byla prověrka znalosti rostlin a vůně bylinek a nakonec i zručnosti a pohybové aktivity. Do technické přítomnosti pak účastníky zavedly dopravní značky s určením jejich významu. Navíc během důkladného pozorování dění v přírodě bylo třeba objevit 123 lístečků s písmenky vytvářejícími tajenku.

V cíli pak po ověření správnosti odpovědi 10 otázek z různých oblastí (např. Kdy přilétají vlaštovky? - Co to je ikebana? - Jak se jmenuje rostlina proti blesku? -  Co představuje Máchovo jezero? - Která řeka protéká údolím Zemské brány? a dalších pěti) a vyluštění zadané tajenky: Šlapu si to do kopce Brontosauří stezkou, úkoly tu plním, žízeň už mám hezkou. V cíli na mě čeká překvápko a dobroty, rozhodně to stojí za takové trampoty.

Na 467 vydaných diplomů a sladkostí potěšilo nejen absolventy pochodu ake také obětavé pořadatele. Konečnou tečkou byl táboráček s vůní kouře i opečených buřtů.

S návratem do města se vzpomínkou na příjemné odpoledne si všichni o to více vážili krásné přírody, která vstoupila do blízkosti jejich obydlí.

Reklama

Výběr článků

Načítám