Hlavní obsah

Brontosauří šlápoty se staly novou ústeckou prvomájovou tradicí

Novinky, Stanislava Dvořáková

Nový spolek brontosaurů v Ústí nad Orlicí zajistil pokračování dlouholeté ústecké tradice a v den 1. máje přivítal 458 účastníků na 32. ročníku adrenalinové pouti Brontosauřími šlápotami a krásnou jarní přírodou.

Foto: Stanislava Dvořáková

Pradávné brontosauří šlápoty vedly až do reality 21.století.

Článek

Hnutí Brontosaurus je české občanské sdružení založené v roce 1974, který byl na konferenci OSN ve Stockholmu vyhlášen rokem životního prostředí, čímž byla dána náplň práce tohoto hnutí.

Ústecká ZO ČSOP k tomuto poslání přispěla pořádáním od roku 1985 turistického pochodu pro děti, nazvaného Brontosauří šlápoty, který se rok od roku stával oblíbenější, až se stal trvalou tradicí oslav 1. máje v Ústí nad Orlicí. Nemilým překvapením bylo oznámení ukončení činnosti ZO ČSOP a tak 5 stávajících členů v čele s Michalem Mikyskou a jeho manželkou Lenkou získalo dalších 10 nadšenců a byl založen Spolek Brontosaurů, který tento pochod bude i nadále organizovat.

Hned první akce měla zasloužený úspěch. Práci 12 pořadatelů s přispěním 15 žáků 7.až 9. třídy ústecké ZŠ Bratří Čapků a 10 pomocníků z Dětského domova Potštejn ocenilo 458 účastníků celých rodin i se zhruba pěti desítkami zvířecích mazlíčků všech velikostí a ras.

Mimo dětí a jejich rodičů i dědečků se na trase objevily i tváře teenagerů, kteří tento druh činnosti uznali pro sebe za vhodnou zábavu. Nejmladším účastníkem byl s využitím náruče maminky Aleny dvouměsíční Vašík Hudeček. Možná tak, jak se říká, co se v mládí naučíš, bude i on v budoucnu pořadatelem této akce. Jinak uznávanými nosiči malých adeptů se stala ramena tatínků.

Vytýčená 5 až 7kilometrová trasa vedla po úbočí Andrlova chlumu s výhledy na Řetovou a Hylváty střídavě lesem a strmými stráněmi, které byly dokonalou prověrkou fyzické kondice. A tak se sem tam ozvalo zoufalé "tatí, mamí" a slzičky přispěly k další blátivosti cest.

Na účastníky dále čekala lanová dráha a házení do stonožky, dále sedm stanovišť s plněním řady úkolů, poznávání květin, větviček stromů, kamenů i souhvězdí a deset vědomostních otázek jako "Co je houževnatec hlemýžďovitý? Jaký je nejstarší strom v okrese Ústí nad Orlicí? Z jakého roku pochází první písemná zmínka o Ústí nad Orlicí?" Takže, kdo neví, musí přijít doplnit si své znalosti příští rok.

Navíc bylo třeba dobře sledovat krajinu a najít 143 ukrytých lístečků s písmeny do tajenky.

V cíli, na hřišti sokolovny v Hylvátech, si každý mohl zkontrolovat správnost odpovědí včetně znění celé tajenky: Lenochy a lenošky, po kousíčku bolí nožky. Do kopečku se jim nechce, nejde se jim vůbec lehce. Šikovný kluk nebo holka běhá, hopsá, všude kouká, co je kolem za krásu, v cíli si dá klobásu.

Správné řešení bylo odměněno účastnickým listem s textem: Potvrzujeme, že pochodník... prošel celou osmikilometrovou trasu pochodu a zvládl všechny úkoly na stanovištích. Gratulujeme. K úrovni grafického provedení přispěli svým návrhem další mladí lidé, a to studenti SŠUP v Ústí nad Orlicí.

S předanou sladkou odměnou zavládla v celém areálu radostná pohoda. Rodiče si užívali příjemných slunečních paprsků, děti radosti z pohybu a rázem zapomněly na veškerou únavu a tak závěrečný piknik s opečeným buřtem byl tou nejdokonalejší tečkou za vydařeným májovým dnem.

Reklama

Výběr článků

Načítám