Hlavní obsah

Brno se chystá na příjezd svatého Martina s mladými víny a husičkami

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bude to akce velkolepá, začne v sobotu 11. listopadu v 11 hodin. Letošní úroda mladých vín, která se začala ve velkém prosazovat od roku 2006 s přídomkem Svatomartinská, je skvělá. Přes živlů nepřízeň na vinicích se víno vydařilo. To nejlépe posoudíte na místě nebo ve vinárničkách či búdách.

Foto: Vinařský fond

Martine, já chci taky!

Článek

Od roku 2006

Konzumace mladých vín začínající v určité datum byla reakcí na záplavu dovozových produktů. Naši vinaři umějí vyrobit skvělé moky, takže od roku 2006 se počítá tradice pití svatomartinských vín spojená s pojídáním vynikajících domácích husí, k tomuto účelu krmených. Logo Svatomartinské je od roku 1995.

Protože svatý Martin je spojován nejen s příchodem sněhu, ale také s husami, rozhodli se vinaři ho uctít patronací mladých vín, na etiketách je vyobrazení jezdce.

Ne každé vyhovuje, vše má přísné regule

Vše je pod hlavičkou Vinařského fondu, jehož zástupci také vybírají vzorky vín, která jsou posléze označována jako Svatomartinské, ale ne každé se jím může stát. Jejich výroba má pravidla a vinaři a jejich vína musí splňovat jistá kritéria.

Značku Svatomartinské v podobě loga svatého Martina na bílém koni mohou v prvé řadě nést pouze určité odrůdy. Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a Muškát moravský u bílých vín, Modrý Portugal a Svatovavřinecké u červených a růžových vín a Zweigeltrebe pouze u růžových vín. Vyrábět se mohou také cuvée, což jsou vína vyrobená z více těchto odrůd.

Tyto odrůdy byly vybrány, protože v našich podmínkách dozrávají dříve, a nabízejí tak včas vysokou kvalitu hroznů. Kromě dodržení správné odrůdy vína procházejí ještě kontrolou odborné komise, která hlídá kvalitu a senzorické vlastnosti. Nakonec musí být láhve také správně označeny společnými záklopkami či šroubovými uzávěry s logem Svatomartinské.

Martin otevře první lahev v jedenáct hodin

Nejvíce vzorků můžete vychutnat v sobotu 11. listopadu v 11 hodin na brněnském náměstí Svobody. Degustace až stovky vín od sto různých vinařů bude zahájena příjezdem sv. Martina a slavnostním přípitkem.  

Vinaři se dohodli, že když už je Martina 11. 11., tak by se měly otevřít první lahve v jedenáct hodin a jedenáct minut. Tradice se dodržuje, i když některé vinotéky maličko předbíhají a s vínem jdou do prodeje dříve. Čímž si kazí reputaci, nic není hezčího než tradice. I v pití.

Vše začne slavnostním přípitkem v sobotu 11. 11. symbolicky v 11 hodin. V tento okamžik bude na brněnském náměstí Svobody slavnostně otevřena první láhev Svatomartinského vína ročníku 2017, kterou přiveze sv. Martin v čele slavnostního průvodu.

Akce k martinským vínům proběhnou v menším i v dalších místech.

Program:

10.00 Zahájení prodeje degustačních mincí a výdej sklenic v pokladnách na náměstí

10.30 Zahájení průvodu z Moravského náměstí; v čele Martin na bílém koni

11.00 Zvony z Petrova; slavnostní přípitek

11.30 Zahájení doprovodného kulturního programu - Jožka Šmukař

18.00 Konec akce

Kdo byl Martin

Se svatomartinským posvícením je spojen sv. Martin z Tours. Původně římský legionář, po křtu biskup. Ve světě je přes 4600 kostelů nesoucích jeho jméno.

Reklama

Výběr článků

Načítám