Hlavní obsah

Brno ovládla dopravní nostalgie

Novinky, Kamil Kyzlink

Ti, kdož zavítali v sobotu 11. června do jihomoravské metropole, do Brna, samotné Brňany nevyjímaje, si mohli vyzkoušet, jak se kdysi cestovalo po silnici, ale i po železnici.

Foto: Kamil Kyzlink
Článek

V Brně totiž probíhaly závěrečné hodiny festivalu s názvem Brno - město uprostřed Evropy, který v sobě skrývá soubor kulturních, ale právě i technických akcí.

Lidé tak mohli na kolejích v ulicích města spatřit tramvaj taženou párem koní či parní tramvaj Caroline, vyrobenou ještě za dob Rakouska-Uherska. Z hlavního vlakového nádraží se v 9, 11 a 13 hodin vydal zvláštní vlak v čele s parní lokomotivou řady 433.001 a s historickými vozy 3. třídy do stanice Brno-Královo Pole.

Tato trasa je zajímavá tím, že vede několika tunely, takže si lidé vyzkoušeli, jaké to bylo, když díky tomu ve vozech rázem bylo plno dýmu. To se líbilo hlavně dětem. K nádraží do Králova Pole jste mohli dojet i historickými tramvajemi z Náměstí Svobody.

Kdo je spíše vyznavačem silniční dopravy, toho potěšila možnost povozit se autobusy různých typů i stáří - od 30. let po přítomnost. Ti, kdo mají rádi drážní vozidla na silnici-trolejbusy, zamířili na ulici Českou, odkud vyjížděly na své okružní trasy taktéž různě staré trolejbusy. Nejzajímavější byl asi modrobílý trolejbus, na jehož typovém štítku jste mohli číst, že byl vyroben v "závodech V. I. Lenina".

Kdo chtěl vyzkoušet opravdu netradiční cestu vlakem, mohl se z Brna v 9.45 hodin vydat do nedalekého Vyškova. Tam totiž míři další ze zvláštních vlaků - ovšem složen pouze z jednoho vozu, který vezla malá posunovací mašinka, používaná spíše pouze pro podnikovou dopravu, s přezdívkou Hrbatá Máňa.

Na již zmiňovaném Náměstí Svobody probíhal bohatý doprovodný program, své stánky tu měla televize, i regionální rozhlasové stanice a u mikrofonů se střídaly známé osobnosti. Počasí taktéž akcím přálo a znovu se ukázalo, že i město Brno má svým návštěvníkům mnohé k nabídnutí. Již teď se těšíme na další ročník tohoto zajímavého festivalu.

Reklama

Výběr článků

Načítám