Hlavní obsah

Brno oslaví 372. výročí úspěšné obrany před Švédy

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

15. srpna roku 1645 odolali obránci města, kterým velel plukovník Jean Louis Raduit de Souches, generálnímu útoku Švédů. Jednu z nejslavnějších kapitol dějin města připomene Den Brna. Oslavy se uskuteční o víkendu 11. a 12. srpna.

Foto: Jiří Smutný

Ilustrační snímky z minulých oslav

Článek

Po 112 dnech obléhání zaútočila švédská vojska vedená generálem Lennartem Torstensonem na Brno na šesti místech městských hradeb současně. Přestože byla početně mnohem silnější, neuspěla. Následně odtáhla směrem na Židlochovice a Torstenson se po neúspěchu vzdal vrchního velení na švédskou armádou.

V pátek 11. srpna bude na Kraví hoře od 16 do 21 hodin dobový jarmark, vystoupí skupiny historického šermu Duel a Bravo team a ve 20 hodin začne koncert skupiny Lucrecia Borgia. Labyrint pod Zelným trhem bude od 19 hodin nabízet prohlídky a současně vyrazí od katedrály sv. Petra a Pavla průvod se světly.

V sobotu 12. srpna účastníci akce uctí památku plukovníka de Souches u jeho náhrobku v kostele sv. Jakuba. Na náměstí Svobody pak nastoupí historická vojska a vydají se na pochod na Kraví horu.

Tam bude pokračovat jarmark, život v polním táboře, vystoupení šermířů a kejklířů, ukázka bitvy, jezdecká exhibice a koncert skupiny Codex. Celou akci pak uzavře závěrečný ohňostroj.

Podrobný program lze najít na www.denbrna.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám