Hlavní obsah

Brno okupované, srpen roku 1968 a 1969 v moravské metropoli

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nakladatelství Host navázalo publikací Brno okupované na předchozí tituly Brno nacistické, Stalinistické a Účtující. Moravskou metropoli poznamenaly srpnové události podobně jako Prahu, mrtví byli i v dalším roce, kdy si lidé se připomínali první výročí okupace.

Foto: Host Brno
Článek

Kniha Michala Konečného a Alexandra Brummera Brno okupované mapuje události před padesáti lety, od příjezdu okupačních armád po nástup normalizace, která znamenala konec nadějím, že se něco změní.

Nemohlo, stále se jednalo o socialismus, žádná lidská tvář mu nepřináležela. Byla to jen velká euforie většiny společnosti, kterou brzy ukončily tvrdá opatření skalního jádra stále vládnoucí komunistické strany, která nemohla připustit ztrátu monopolu moci, na níž bylo navázáno mnoho poslušných partajníků. Další i nestraníci se museli přizpůsobit, represe byly rozsáhlé, akční trojky vedly přesné záznamy, kdo souhlasil či nesouhlasil se vstupem spřátelených vojsk, s "dočasným pobytem" na našem území.

V srpnu 1968 a 1969 umírali nevinní lidé, v roce 1969 už zásluhou československých pořádkových sil, velmi horliví byli příslušníci Lidových milicí, "ozbrojené pěsti" dělnické třídy, kteří mnohdy řádili jako utržení ze řetězu. 

V knize je řada dobových dokumentů a fotografií. Nemělo by se ale také zapomínat, že akce Varšavské smlouvy byla namířena proti Československu. I na Slovensku byla rozmístěna sovětská vojska, armády dalších intervenčních států se po demonstraci síly opět stáhly na svá území. 

Po sametové revoluci se podařilo ozbrojené sovětské složky vyprovodit domů, ruština nebyla nakrátko na našem území slyšet...

Reklama

Výběr článků

Načítám