Hlavní obsah

Brno o víkendu zažije Maraton hudby

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od pátku 27. května do neděle 29. května se v Brně uskuteční 1. ročník multižánrového hudebního festivalu Maraton hudby Brno 2016. Hudba bude znít nejen v koncertních sálech, ale i v klubech, divadlech, kavárnách, na nádvořích, v ulicích a dokonce i u staveniště.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Při organizaci nového brněnského festivalu spojily svoje síly tři subjekty: Turistické informační centrum města Brna, hudební agentura C.E.M.A. a agentura TWENTYFOURSEVEN Promotions.

„Letos to bude pilotní ročník,“ říká David Dittrich z agentury C.E.M.A. a dodává, že nezvali žádné zahraniční hvězdy, ale program postavili na tom nejlepším, co je v Brně.

Celý víkend bude městem znít klasická hudba, jazz, rock, pop, folk, country i folklór. Hlavním festivalovým dnem bude sobota, kdy ve 14.00 hodin začne na nádvoří Staré radnice koncert Jitky Šuranské. V 15.00 hodin pak v Alfa pasáži odstartuje Pianoštafeta, kdy budou hrát nejen renomovaní umělci, jako Renata a Igor Ardaševovi, ale i začínající pianisté. V 16.00 hodin začne v jezuitském kostele Nanebevzetí Panny Marie varhanní koncert nazvaný Nekonečné varhany.

V 16.30 hodin zahájí Hudba v ulicích, happening orchestru Filharmonie Brno - Sál pro Brno. Uskuteční se na několika místech v centru Brna včetně staveniště nového sálu u hotelu International. V 17.00 hodin zahájí projekt Hudba v kavárnách koncertem Radka Bagára v kavárně Tungsram. Koncertovat se bude i v klubech a sálech.

„S Ukulele Orchestra jako Brno v sobotu zahájíme v Sono Centru. Osobně se také jako dramaturg podílím na programu na nádvoří Staré radnice. Myšlenka propojení a vzájemné spolupráce napříč institucemi a umělci je mi velmi blízká. Díky tomu se zviditelní skvělí brněnští muzikanti a město ukáže, co hudebně umí,“ říká Karel Heřman, muzikant a dramaturg.

Akci podporuje i brněnský magistrát. „Věřím, že se Maraton hudby Brno stane jednou ze stěžejních akcí ve městě,“ dodává náměstek primátora města Brna Matěj Hollan. Kromě koncertů v renomovaných brněnských klubech jsou všechny produkce zdarma.

Reklama

Výběr článků

Načítám