Hlavní obsah

Brno nabízí třináct letních večerů se Shakespearem na hradě Špilberk

• Aktualizováno
Novinky, Jaroslav Štěpaník

Letní shakespearovské slavnosti jsou nejstarší a největší divadelní přehlídkou v Evropě uvádějící díla Williama Shakespeara pod širým nebem.

Foto: Pavel Mára
Článek

První představení se hrálo v roce 1990 v Praze, od roku 1998 již jako přehlídka, pravidelně, každoročně. V roce 2007 se přidalo Brno, Ostrava i Bratislava. Představení mají své místo v hradních prostředích, v Brně na velkém nádvoří Špilberku. Výjimečně hostovala např. v Plzni, na hradě Loket či Spišském hradě. Letní shakespearovské slavnosti, které trvají od konce června do počátku září, se staly největším, již tradičním magnetem kulturního léta. 

Letošní předjubilejní, devatenáctý ročník nabídne v Brně třináct shakespearovských večerů. Velkou pozornost nepochybně vyvolá premiérové představení. Letos to bude méně známý titul Dobrý konec všechno spraví. Vybral a zvolil režisér J. A Pitínský. Již jeho jméno zaručuje, že diváci se mohou na představení těšit. Také na herecké obsazení se známými herci, mezi nimiž jsou i tváře z brněnské divadelní scény. S Dobrým koncem, který vše spraví, přichází brněnská přehlídka hned na začátku. Náležet mu budou večery 17. 7, 18. 7., 19. 7 a 20. 7.

Po krátkém oddechu od léčivého smíchu následuje Mnoho povyku pro nic (25., 26. a 27. 7.) Režisér inscenace Jiří Menzel k této Shakespearově komedii řekl: „Nepředstírá nijakou zvláštní filosofii, kromě té, že se nic nemá brát vážně. A taky nás poučuje, že na této planetě je ze všech božích tvorů člověk tvorem nejlegračnějším.”

Další trojice večerů náleží tomu tříkrálovému – Večer tříkrálový aneb Cokoli chcete – 30. 7, 31.  7. a 1. 8. Režisérkou komedie plné bláznovských kousků, převleků a překvapení je Jana Kališová. V obou komediích pobaví plejáda známých herců. 

Závěrečnou tečkou brněnských Letních shakespearovských slavností bude slavné drama Hamlet. Roli dánského prince ztvárnil Jaroslav Plesl, režisérem je Michal Vajdička. Bude se hrát 8., 9., a 10. 8.

Hlediště velkého nádvoří Špilberku pojme necelou tisícovku diváků (992). Úpravy hlediště, k nimž v minulosti došlo, poněkud snížily počet míst a zřetelně zlepšily divácký komfort. Také ozvučení, pro zdejší představení pod širým nebem nutné, je kvalitní a zaručuje dobrou slyšitelnost. Špilberk, jak jinak, stojí na vrchu. Pro mnohé příjemná procházka, pro každého ne, pro nemalý počet osob i překážka. Lanovka zůstává dosud vizí či fikcí, pohodlně vzhůru za Shakespearem však může každý. Dopravu na hrad zajistí autobus č. 80.

Hlavním partnerem festivalu je skupina PPF. V Brně je pořadatelem AGENTURA SHOCK společně s agenturou LL media. Předprodej vstupenek byl již zahájen. Cena je diferencovaná podle čtyř zón.

Další informace na brno.shakespeare.cz nebo na facebook.com/letnishakespearovskeslavnostibrno

Reklama

Výběr článků

Načítám