Hlavní obsah

Brněnští studenti z Kotlářské opět na praxi v Londýně

Novinky, Olga Koudelková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pracovat během školního roku ve firmách v Londýně? To nebyl problém pro 15 žáků Obchodní akademie, Střední odborné školy knihovnické a Vyšší odborné školy Brno na Kotlářské, kteří se vrátili z dvoutýdenní odborné stáže ve firmách pro žáky 2. a 3. ročníků obchodní akademie a ekonomického lycea.

Foto: Olga Koudelková

Před Tower Bridge

Článek

Tyto praxe probíhají v rámci projektu EU Erasmus+ a vše je plně hrazeno Evropskou unií – žáci, kteří se hlásí do náročného konkurzu, potřebují pouze znalosti a odvahu. Na naší škole mají stáže již tradici – během dvou let vyjelo 55 žáků a příští rok se chystá dalších 30.

Žáci zvládli bez problémů odbornou práci v realitních i cestovních kancelářích, poradenských či vzdělávacích firmách, na recepcích hotelů, působili v účetních firmách i lázních a všude se ctí obstáli.

V každé firmě obvykle pracoval pouze jeden žák, takže o to větší byla jejich hrdost na úspěch a samostatnost. Zdokonalili si dovednosti v oblasti kontaktu se zákazníky, administrativy i využívání informačních technologií. Prezentovali svou práci kolegům nebo zákazníkům firmy, rozšířili si svou odbornou terminologii v anglickém jazyce.

Doprovázející vyučující Ing. Olga Koudelková a Mgr. Martina Lojdová žáky navštěvovaly ve firmách, kde na ně od zaměstnavatelů slyšely jen samou chválu. Zaměstnavatelé vysoce hodnotili jejich komunikační dovednosti, odborné znalosti i pracovní morálku. Mnohým žákům nabídli možnost pracovat ve firmě i v létě formou brigády.

Na závěr pobytu účastníci obdrželi kromě účastnického certifikátu i dokument Europass-Mobility, který poskytne potenciálnímu zaměstnavateli (případně vysoké škole) podrobné informace o stáži ve firmě, dovednostech a schopnostech, které si žáci osvojili.

Stáž ale nebyla jen o práci, žáci se vrátili s mnoha novými zážitky. Letecká doprava Brno - Londýn, vřelé přivítání v hostitelských rodinách, samostatné cestování po Londýně metrem i dvouposchoďovými autobusy, nákupy na luxusní obchodní třídě Oxford Street, krmení veverek na podvečerních procházkách v Hyde Parku…

Nezanedbali ani klasické památky Londýna. Hned první den měli možnost obdivovat celé město - z otevřené terasy v 36. patře výškové budovy Sky Garden.

Společný víkendový program zahrnoval prohlídku velkolepých historických interiérů Horní i Dolní sněmovny parlamentu, střídání stráží před Buckinghamským palácem, návštěvu proslulé zoologické zahrady, poslech hry na varhany v impozantní St Paul´s Cathedral, fotografování na atraktivní prosklené lávce na mostu Tower Bridge a mnohé další. Návštěva muzea voskových figurín Madame Tussaud´s zakončila dvoudenní prohlídkový maraton.

Žáci měli Oyster kartu, která umožnila neomezené použití dopravy, takže využívali volných odpolední po práci a prozkoumávali Londýn podle svých osobních zájmů, ať už se jednalo o návštěvy muzeí, fotbalového stadionu, nákupy nebo jen relaxaci v parcích s rozkvetlými záhony a fontánami.

Není divu, že poslední den při odjezdu na letiště bylo nejčastějším přáním si pobyt v Anglii ještě prodloužit. Velké poděkování patří všem vyučujícím, kteří se zasloužili o výbornou odbornou a jazykovou úroveň žáků. Těšíme se na pokračování tohoto projektu v příštím roce.

Projekt Studium bez hranic KA102-012883, Erasmus+ KA1

Reklama

Výběr článků

Načítám